Vreden mod afskaffelsen af store bededag fyldte Christiansborg Slotsplads

Mange tusinde var mødt op til demonstration mod regeringens beslutning.

En bredt udsnit af lønmodtagere og tillidsfolk var mødt op til fagbevægelsens demonstration "Bevar store bededag". (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Trods vinterkulden var Slotspladsen foran Christiansborg i dag godt proppet med pædagoger, renovationsarbejdere, teknikere, sygeplejersker og mange andre lønmodtagere.

Og vreden var rødglødende.

- Jeg synes, at det er noget svineri, at man vil ændre en helligdag, sagde tillidsmand og grundvandstekniker Oliver Thomasen.

Han var en af de mange, der havde lagt vejen forbi Christiansborg for at vise sin utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag.

Fagbevægelsen, der stod bag dagens demonstrationen, anslog selv, at over 50.000 deltog. Det er dog ikke bekræftet af Københavns Politi.

Spørgsmålet var dog også, om en fyldt slotsplads er nok til, at få flertalsregeringen til at skifte holdning.

- Det ved jeg ikke, lød svaret fra Oliver Thomasen.

- Men jeg har også den holdning, at man ikke kan tillade sig at brokke sig over noget, hvis man ikke gør noget for at ændre det. Og jeg føler, at jeg gør noget ved at stå her, sagde han.

Christiansborg Slotsplads i København var i dag godt fyldt. Politiet kunne ikke sætte tal på antallet af fremmødte, men flere gader blev spærret for trafik. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Pædagog: V har brug for at tanke op

Rikke Graae Jacobsen, tillidsrepræsentant og pædagog på Idrætsinstitutionen Tumlehuset i Hvidovre, elsker sit job og arbejdet med børnene. Men det kræver også fridage til at tanke op.

- Energi er ikke en uendelig kilde, der løber igennem os, siger hun.

- Vi har brug for at få tanket depoterne op. Vi har brug for tid. Vi har brug for tid til at bearbejde alle de indtryk, vi gør os hver eneste dag, og vi har brug for tid til at restituere os fysisk og psykisk, og vi har brug for tid, hvor vi kan fokusere på vores egne familier og os selv, siger hun.

Regeringen vil afskaffe helligdagen for at øge arbejdsudbuddet og dermed blandt andet skaffe penge til forsvaret og støtte til Ukraine. Men fagbevægelsen er vred over, at man ikke har inddraget arbejdsmarkedets parter.

Lizette Risgaard, formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, håber, at dagens budskab nåede frem til regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S).

- Tag det forslag af bordet. Indkald til trepartsforhandlinger, så vi kan løse det her problem sammen i stedet for dumstædigt - som dronningen ville sige - at hænge fast i, at det her har vi sagt, vi ville gøre, og så gør vi det også, siger hun.

- De kan se, hvor stor folkelig modstand, der er mod det her, og vi kan jo løse problemet på anden vis, så lad os da gøre det, siger Lizette Risgaard.

  • Tessa optrådte ved Fagbevægelsens demonstration "Bevar store bededag" på Christiansborg Slotsplads. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)
  • Hun sagde, at hun var en Rasmus Modsat og at ingen skulle tage noget fra hendes familie, og at det var derfor hun var der. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Tessa: Ingen skal tage noget fra min familie

Både musikeren Anne Linnet og rapperen Tessa optrådte ved demonstrationen.

Sidstnævnte satte i en pause mellem numrene ord på, hvorfor hun havde sagt ja til at deltage.

- Som nogen måske ved, så kommer jeg selv fra en arbejderfamilie, og det vil jeg altid have meget stor stolthed i. At jeg kommer fra en familie, der arbejder hårdt, sagde vestegnsrapperen og tilføjede.

- Der er ikke nogen i min familie, der nogensinde har fået noget foræret, og der er heller aldrig nogensinde nogen, der får lov til at tage noget fra os. Uden at blive alt for politisk vil jeg sige, at jeg tror, jeg står her i dag, fordi jeg er en rigtig Rasmus Modsat, som bare siger 'Ah-ah, don’t want that!'