Whistleblower i hvidvasksag vil have beskyttelse

Ifølge whistleblower har Danske Bank krænket hans rettigheder ved at lække hans identitet.

Danske Banks whistleblower kræver beskyttelse efter læk, skriver hans advokat i et brev Bagmandspolitiet, justitsministeren og de estiske myndigheder. (Foto: © Jacob Gronholt-Pedersen, DR ARKIV)

Den whistleblower, der i 2013 gik til myndighederne med hvidvaskproblemerne i Danske Bank, beskylder Danske Bank for at krænke hans rettigheder og kræver nu beskyttelse.

Det fremgår af et brev, whistleblowerens advokat, Stephen M. Kohn, har skrevet til justitsminister Søren Pape og Bagmandspolitiet, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Ifølge whistlebloweren, Howard Wilkinson, er hans rettigheder blevet krænket, fordi hans navn uden hans viden eller samtykke blev lækket i det estiske medie Eesti Ekspress. Mediet citerede i den sammenhæng fire ansatte fra Danske Bank.

- Vi er ekstremt bekymrede over, at Danske Bank, som kendte til whistleblowerens identitet, har krænket hans menneskerettigheder, skriver advokaten i brevet, der foruden justitsministeren og Bagmandspolitiet også er stilet til de estiske myndigheder.

Advokaten kalder lækket ekstraordinært og problematisk, og det ses som et forsøg på hævn og intimidering.

- Vi frygter, at Mr. Wilkinson bliver udsat for yderligere hævnaktion, inklusiv fra de personer, som deltog i de enorme illegale hvidvaskforbrydelser, siger han.

Howard Wilkinson slog alarm omkring Danske Banks hvidvaskning i Estland tilbage i december 2013.

Blandt andet kunne han fortælle om lyssky kunder med mulige tråde til den russiske præsident Putins familie.

/ritzau/