Whistleblower til DR: Finansfolk fra London ødelægger Europa

Der er noget galt med kulturen i den internationale finansverden, mener Frank Tibo, der fik en fyreseddel, da han stillede for mange spørgsmål om mystiske handler.

(Foto: © STEFANO RELLANDINI, Scanpix)

Selv om man arbejder i en enorm finanskoncern med 150.000 ansatte, kan man godt føle sig ensom og forladt.

Det oplevede den nu tidligere leder af skatteafdelingen i den tyske storbank Hypo-Vereinsbank, Frank Tibo, da han i en årrække råbte op om de ulovligheder, han mente foregik i banken.

- Hvis alle andre lukker øjnene, og ingen ønsker at grave i det, så er det meget skuffende, og så føler man sig ensom. De ved, at de tjener styrtende med penge, og ingen ønsker at stoppe dem, siger Frank Tibo til DR, der har besøgt den tyske whistleblower:

Fidusen

Det, som ledelsen i banken lukkede øjnene for, var en indbringende fidus, der gik ud på at lokke stater til at refundere udbytteskat, som aldrig var betalt.

DR Nyheder har interviewet den tyske whistleblower Frank Tibo. Han var chef i Hypovereinsbank og advarede ledelsen om de vidtgående aktiehandler i London-afdelingen, men fik en fyreseddel.

Fidusen kaldes cum-ex og går ud på, at aktier udlånes på kryds og tværs omkring tidspunktet, hvor en virksomhed betaler udbytte til sine aktionærer.

Ved at udlåne den samme aktie flere gange har bagmændene fået det til at se ud som om, at flere personer har krav på at få tilbagebetalt en skat, der kun er indbetalt til skattemyndighederne én gang.

- Når man laver sådan en transaktion, så lider staten jo faktisk et tab. Fordi den udbetaler mere, end den modtager. Skat bør altid være noget, som en stat tjener på. Hvor du har offentlige skoler, dine gader, lærerne; ting som staten betaler for.

- Men hvis du i stedet for at modtage skat udbetaler skat, så har staten mindre end før. Det, synes jeg, er moralsk forkert, siger Frank Tibo.

Angelsakserne kommer

Tibo blev udpeget til den øverste leder af skatteafdelingen i Hypo-Vereinsbank i 2006.

Dermed skulle han og teamet på omkring 48 skatteeksperter sørge for, at der blev betalt den rigtige skat i de lande, hvor investeringsbanken havde kontorer; i Tyskland, England, USA, Japan og Singapore.

Men omtrent samtidig med, at Frank Tibo blev øverste chef for skatteafdelingen i Hypo-Vereinsbank, begyndte kreativiteten på handelsgulvet at vokse vildt.

Bankens aktiehandlere blev mere og mere aggressive, og Frank Tibo fik mindre og mindre at vide om, hvad der foregik.

- Jeg frygtede, at de lavede skattedrevne transaktioner på en alt for aggressiv måde. De almindelige skatteprincipper siger, at du kan lave handler med skattefordele, hvis der er forretningssubstans.

- Men jeg havde fornemmelsen af, at handlerne blev foretaget udelukkende på grund af skat. Så jeg prøvede at sætte nogle politikker op, men blev stoppet af min finansdirektør og min italienske chef, siger Frank Tibo.

I 2005 overtog den italienske storbank Unicredit en af Tysklands største banker, Hypo-Vereinsbank. Få år senere gik banken i gang med aggressive cum-ex handel, som kan have kostet de tyske skatteborgere over en milliard kroner. Billedet her er fra hovedkontoret i München. (Foto: © pressefoto, HVB)

Det var især, da Unicredit løb ind i økonomiske problemer i 2006, at kulturen i Hypo-Vereinsbank ændrede sig, lyder hans forklaring:

- Da Unicredit fik problemer, besluttede man sig for at se aggressive tradere som redningsplanken, der skulle holde profitten oppe. Og så tog folk fra britiske og amerikanske investeringsbanker totalt over. Jeg fik hurtigt fornemmelsen af, at angel-saksisk investeringsfilosofi var ved at tage over.

- Vi var en ordentlig og højt rangeret bank i Tyskland. Men de her personer kom ind og dominerede beslutninger, de dominerede den tyske bestyrelse, de dominerede risikotagning, og så begyndte det virkelig at blive farligt, siger Frank Tibo.

Det vilde vesten

Tibo havde særligt øjnene rettet mod en lille flok tradere i London, som var involveret i enorme handler, men ikke ville ud med, hvad de komplicerede handler gik ud på. Og så var det svært at udfylde forskudsopgørelserne til skattevæsenet.

- Så længe jeg ikke havde gennemsigtighed over disse transaktioner, frygtede jeg, at noget var galt, og noget ville gå galt. Vi havde mange aspekter, mange tips fra andre afdelinger, der var meget tættere på. Men det var umuligt at få de overordnede i tale, siger han.

Især var Frank Tibo optaget af den newzealandske finansmand Paul Mora, der med udgangspunkt i London arbejdede med aggressive handler, der involverede skat.

I maj i år blev Mora og en gruppe på fem tidligere Hypo-Vereinsbank-ansatte ifølge Bloomberg tiltalt af tysk politi for svindel med udbytteskat for over 800 millioner kroner i perioden 2006 til 2008.

- Da skandalen brød ud, forsvandt han. Ingen vidste, hvor han var; han havde en advokat i Tyskland, det var det. Det er et af problemerne med den her branche:

- Den består af mænd, de er alle hvide, de er alle unge. Og det er ikke godt uden mangfoldighed. Der er meget få kvinder i den her branche, og mange af disse fyre har ikke ansvar i deres liv, de har ikke familier, de har ikke børn. Det er en mulighed for dem at forsvinde, siger Frank Tibo.

Paul Mora var en del af finansmiljøet i London, som udførte kontroversielle cum-ex-handler i Europa. Dét miljø tilhørte også Sanjay Shah (billedet), som er den hovedmistænkte i den danske sag om svindel med udbytteskat for 12,7 milliarder kroner. (Foto: © (Screenshot), Sanjay Shah/Jack Irvine)

- Mens de har adgang til milliarder af euro og kan lave de her transaktioner, har de ikke familie, de har ikke børn i skolen, de føler ikke et ansvar. Det er problemet, fortsætter han.

Fyret efter 'mobning'

Først i 2011 gik det op for Frank Tibo, at banken havde gjort sig skyldig i cum-ex-handler.

På det tidspunkt havde Tibo i fem år stillet spørgsmål til ledelsen og ejerne, hvad der foregik med de kreative handler, der ifølge Tibo ikke bare gik ud over Tyskland men op til flere europæiske lande.

Det fremgår også af en lang række mails, hvor Tibo kræver gennemsigtighed omkring handlerne i banken.

"Der bør være konsekvenser på et eller andet tidspunkt. Det mindste, vi må kunne forlange, er gennemsigtighed," skrev han i en mail til bestyrelsen helt tilbage i 2007.

- Jeg rejste disse spørgsmål til bestyrelsen flere gange, og i 2012 rejste jeg spørgsmålet til direktøren direkte. Men i sidste ende betød det, at jeg blev fyret, fordi jeg kom med det problem igen og igen til bestyrelsen. De lagde mig under pres og prøvede at mobbe mig ud af banken, og så endte det med, at jeg fik en fyreseddel i 2012.

- Brexit er godt for Europa

Selv om den tyske stat nu har fået sat en stopper for cum-ex handler og er i gang med at rejse straffesager mod en række banker for enorme milliardbeløb, så er det stadig Frank Tibos oplevelse, at Europa er offer for umoralske handler orkestreret fra London.

Londons finansdistrikt, City of London, tøver Frank Tibo ikke med at kalde ødelæggende for den internationale finanssektor:

- City of London sætter tempoet for at skabe finansielle instrumenter, og fordi der er mindre kontrol med den britiske finanssektor end med finanssektoren i USA, så har City of London udviklet sig til det Vilde Vesten, hvor Europa og London er forsøgsdyret, siger Frank Tibo.

Derfor anser han også Brexit for at være en god ting for Europa.

- Bankerne, de regulære europæiske banker, er simpelthen sårede af den angelsaksiske investeringsattitude, som ikke fører nogen steder hen. Jeg er nødt til at indrømme, at jeg er glad for, at Brexit skete, fordi Londons indflydelse på de europæiske finansinstitutter og klienterne i de banker vil blive svækket.

- Det er mit indtryk, at investeringsbanker i London i virkeligheden svindler resten af Europa, og det vil på mange måder være en lettelse for europæiske stater at have et mindre og svagere City of London. En mere decentraliseret finanssektor med bedre myndighedskontrol, siger han.

Hypo-Vereinsbank har betalt en bøde på 150 millioner kroner og arbejder i dag sammen med de tyske myndigheder.

Disse europæiske lande er ramt:

Danmark er formentlig det land, der er hårdest ramt i forhold til sit befolkningstal. Men en lang række europæiske lande har været ramt af formodet svindel og spekulation med udbytteskat.
Danmark er formentlig det land, der er hårdest ramt i forhold til sit befolkningstal. Men en lang række europæiske lande har været ramt af formodet svindel og spekulation med udbytteskat.

DR har været i kontakt med Paul Moras advokat, som dog forbyder DR at offentliggøre deres svar til DR. Han mener ikke selv, han er skyldig i ulovligheder, eller at han spiller en nøglerolle i CumEx-sagen.