Wikipedia er mest troværdige leksikon

Wikipedia er blevet stærkt kritiseret for at være utroværdigt, alligevel mener en dansk forsker, at det er et godt opslagsværk sammenlignet med andre.

På websiden Wikipedia kan du søge efter oplysninger gratis og troværdigheden i artiklerne er stor, mener dansk forsker. (© Wikipedia)

Kan man stole på et gratis leksikon på nettet, hvor brugerne selv kan gå ind og rette i artiklerne, som de har lyst til?

Det spørgsmål blev aktuelt, da online-leksikonet Wikipedia i starten af i år fik stor kritik herhjemme for at være utroværdigt, fordi der var flere forkerte oplysninger i leksikonets artikler.

Wikipedia

Alligevel er Wikipedia mere troværdigt end de fleste andre leksika, mener Henning Bergenholtz, der er professor og leder for center for Leksikografi ved Århus Universitet.

- Ud fra en række undersøgelser, kan vi se, at Wikipedia er et mere nøjagtigt oplagsværk, end langt de fleste andre ordbøger, leksika og encyklopædier, siger han. Henning Bergenholtz har selv lavet en mindre undersøgelse, der peger i samme retning.

Selvjustits er vigtigt

Han peger på, at det netop er mekanismen med, at mange kan rette i artiklerne, der gør Wikipedia meget troværdigt.

- Hvis nogen skriver noget forkert i en artikel, så er der en række fagfolk eller andre, der ved noget om emnet, der kan gå ind og rette i det. I en trykt leksikon kan fejlene jo ikke rettes siger han

Nogle artikler er mindre troværdige

Men der er en række artikler, hvor det er sværere at kontrollere om indholdet er korrekt. Det er f.eks. emner som kultur og religion, hvor holdningerne er forskellige. Her har Wikipedia dog en mekanisme, der advarer om artiklerne og fortæller, at der er delte meninger om de fakta..

Der er dog den ulempe ved Wikipedia, at nogle af artiklerne er blevet rettet så meget i, at de måske nok er korrekte ned til mindste detalje, men i processen er de blevet sværere at forstå.

- Især naturvidenskabelige artikler på Wikipedia kan virke uforståelige for almindelige mennesker. Så er det måske bedre at blive klogere på emnet i f.eks. leksikonet Aschehoug, påpeger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk