Tema Enhedslistens årsmøde

10 markante citater fra Pernille Skippers årsmødetale

- Vores politiske projekt er ikke at gøre Mette Frederiksen til statsminister, lyder det blandt andet fra Pernille Skipper.

Pernille Skipper holdt sin årsmødetale fredag eftermiddag på Nørrebro i København, hvor Enhedslisten er samlet hele weekenden.

I en grøn oase midt på det spraglede Nørrebro i København mødes Enhedslisten over de næste dage til årsmøde.

Politisk ordfører Pernille Skipper holdt sin tale allerede fredag eftermiddag, og her følger et kort oprids i 10 af de mest markante citater:

1)

- Vores politiske projekt er ikke at gøre Mette Frederiksen til statsminister. Vi kan ikke ignorere, at uligheden og fattigdommen også steg, mens Socialdemokraterne, SF og Radikale sad i regering.

På Enhedslistens årsmøde tager partiets medlemmer hul på en debat om en ny parlamentarisk strategi, som i sidste ende skal give folketingsgruppen flere våben at tage i brug, når flertallet i dansk politik igen skifter.

2)

- Det her er jo et årsmøde, der blandt andet står i kommunalvalgets tegn. Og for os i Enhedslisten bliver det endnu et historisk kommunalvalg.

I 2013 blev Enhedslisten valgt ind i alle regioner og har 122 byrådsmedlemmer i 76 forskellige kommuner. Målet for kommunalvalget til efteråret er et komme ind i endnu flere byråd.

3)

- Der er brug for handling. Vi foreslår, at til overenskomsterne i det offentlige næste år skal der afsættes fem milliarder kroner øremærket til at bekæmpe uligeløn. Kvindefagene er sakket bagud alt for længe.

Enhedslisten mener, at når grebet strammes om velfærdssamfundet, og uligheden stiger, så rammer det kvinder særlig hårdt.

4)

- Selvom kvinderne stadig tager mere end 90 procent af den samlede barselsorlov. Der er stadig en 17 procent lønforskel mellem mænd og kvinder. Selvfølgelig er det ikke ligestilling.

Enhedslisten kritiserer regeringen for at tale om ligestilling, dog uden at have konkrete forslag i skuffen.

5)

- Hvis vi mærker efter, og ser os omkring i det her lokale i dag, tror jeg godt, vi kan se det – at der er steder, hvor vi selv kan blive bedre feminister.

Hverken Pelle Dragsted, Per Clausen, Finn Sørensen eller andre mandlige medlemmer af Enhedslisten får i år lov til at aflægge beretninger, holde oplæg, være dirigenter eller lignende, når partiet holder årsmøde. I år er det udelukkende kvinder, der tager sig af ovenstående opgaver.

6)

- Den nuværende regering skal have al den modstand, vi kan give dem. Den står for topskatterabatter, højere pensionsalder og en sort klimapolitik. For min skyld må Løkke, Pape og Samuelsen gerne sætte sig ind i ministerbilerne og beholde dem – hvis bare de kører langt væk.

Helt efter bogen langede Pernille Skipper kraftigt ud efter den borgerlige regering.

7)

- Men mange af de politikere, der laver nedskæringerne, lægger ansvaret fra sig. De får det til at lyde, som om det er flygtninges skyld, at der bliver skåret ned på vores velfærd.

Enhedslisten vil ansætte 27.000 ekstra sæt varme hænder for at styrke den offentlige sektor – og bruge 10 milliarder kroner på det. Pengene skal blandt andet findes ved at lade flere betale topskat og genindføre formueskatten.

8)

- For det første er den aftale en skattegave på fem milliarder kroner til en af Danmarks største virksomheder. Fem milliarder kroner, som vi kunne have investeret i vindmøller, støtte til økologisk landbrug eller i ny grøn teknologi.

En ny Nordsø-aftale blev indgået tidligere året - uden Enhedslistens stemmer.

9)

- Hvis hver af os her i dag bare har ét familiemedlem, der rejser sig fra sofaen næste gang og stemmer. Hvis vi hver især kan overtale bare en enkelt kollega eller tage en enkelt ven med ned til stemmeboksen, så kan det gøre en kæmpe forskel.

Pernille Skipper hentyder til, at sidste folketingsvalg blev afgjort af ét mandat, mens mere end en halv million vælgere blev hjemme på sofaen.

10)

- For nyligt snakkede jeg med min far. Han er sådan klassisk nordjysk; der bliver normalt brummet mere i skægget, end der bliver talt med store bogstaver. Men fanden tog ligesom ved ham, da vi kom til at tale om de SOSU’er, der arbejder på plejehjemmet i Fårup, hvor min farmor boede og døde sidste sommer.

Enhedslisten vil af med produktivitetskravet på to procent i sundhedsvæsnet.