16 kvoteflygtninge ankommer i weekenden

Ifølge Altinget modtager Danmark i weekenden kvoteflygtninge for første gang siden 2017.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og R-leder Morten Østergaard. Især R ønskede kvoteflygtninge igen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

I weekenden ankommer de første kvoteflygtninge siden 2017 til Danmark, oplyser Udlændingestyrelsen til altinget.dk

Der er tale om 16 kvoteflygtninge fordelt på tre familier, som hidtil har opholdt sig i lejre i Tyrkiet. Før 2017 modtog Danmark i gennemsnit 500 kvoteflygtninge årligt.

Det er første hold af i alt 30 syriske og statsløse kvoteflygtninge, der ifølge Udlændingestyrelsen over de kommende måneder forventes at lande i Danmark.

At Danmark igen skulle tage imod kvoteflygtninge var et større tema i sommerens valgkamp.

Det er samtidig en del af det forståelsespapir, De Radikale, SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet lavede forud for dannelsen af den socialdemokratiske regering.

Til Altinget siger udlændingeordfører for De Radikale Andreas Steenberg:

- Det er en god idé for Danmark at støtte op om FN's kvotesystem, fordi vi på den måde bekæmper menneskesmugling.

- Kvotesystemet betyder, at flygtninge kan tage til FN-lejre og komme til Europa på den måde i stedet for at tage ud på en farlig rejse.

Også SF's udlændingeordfører Carl Valentin glæder sig:

- Det var en enormt vigtigt sag for os under valgkampen. Og jeg synes det er fantastisk, at Danmark igen viser internationalt ansvar og tager kvoteflygtninge.

- Danmark skal leve op til sine internationale forpligtigelser. Og jeg synes, at vi som minimum skal tage de 500 kvoteflygtninge, vi har ansvaret for, siger han.

Kvoteflygtninge er flygtninge, lande modtager gennem FN's flygtningesystem. De bliver ofte beskrevet som særligt udsatte og sårbare flygtninge.

DF: Regeringen bryder løfte

Dansk Folkeparti var store kritikere af beslutningen om igen at tage kvoteflygtninge og mente, at Socialdemokratiet brød sit løfte om en stram udlændingepolitik ved at gå med til igen at tage kvoteflygtninge.

Den tidligere VLAK-regering valgte at stoppe med at tage imod kvoteflygtninge i 2016.

I finansloven for 2020 blev der afsat 40 millioner kroner til at tage imod op til 500 kvoteflygtninge.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sagde i starten af februar, at det endelige antal endnu ikke er besluttet, men at kvinder og børn bliver prioriteret.

På samme tidspunkt sagde ministeren, at man vil prioritere kvinder og børn fra flygtningelejre i Tyrkiet.

/ritzau/