Tema Dagpenge

18 EU-borgere fik dagpenge delvist optjent i hjemlandet

Nye tal får beskæftigelsesministeren til at konkludere, at optjeningsprincippet virker efter hensigten.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen glæder sig over, at dagpengesystemet tilsyneladende ikke er under pres. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Godt 6.600 EU-borgere fik danske dagpenge i 2015, og kun 18 af dem fik dagpenge hurtigt efter at have optjent dele af dagpengeretten i hjemlandet.

Det bekræfter, at det såkaldte optjeningsprincip virker efter hensigten, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

- Det danske dagpengesystem er ikke på den måde under pres, som man kunne have frygtet, siger han til Berlingske.

Dagpenge

Regeringen har indgået et bredt forlig om nye dagpenge-regler. Forliget kommer få dage efter, at Dagpengekommissionen præsenterede sit udspil til en ændring af reglerne. Få nyheder og baggrund her.

Gå til tema

For at få dagpenge skal man have været medlem af en dansk a-kasse i mindst ét år og have haft minimum 52 ugers fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste tre år.

Optjeningsperioder fra hjemlandet kan regnes med for hurtigere at få dagpenge, men man skal have arbejdet i Danmark i mindst 296 timer inden for tre måneder for at kunne medregne forsikrings- og beskæftigelsesperioder fra hjemlandet.

De 18 borgere er et "ekstremt lavt tal", fastslår professor Dorte Sindbjerg Martinsen, forsker i vandrende arbejdskraft i EU og adgangen til velfærdssystemer på Københavns Universitet.

Hun kalder det en indikation på, at det danske dagpengesystem ikke bliver misbrugt af andre EU-borgere.

De samlede udgifter til dagpengesystemet var i 2015 på 18 milliarder kroner. 1,2 milliarder kroner, eller 6,7 procent, gik til EU-borgere.

/ritzau/