20 kommuner får nærpolitistation: Både glæde og forundring hos borgmestre

Hver station bliver bemandet med fem betjente.

Nærpolitistationerne skal have åbent mindst 15 timer om ugen. (Foto: Brian Bjeldbak)

20 kommuner i Danmark får en nærpolitistation, hvor mindst fem betjente skal arbejde. Og stationen skal have en åbningstid, hvor borgere kan komme forbi, mindst 15 timer om ugen.

Det er en del af den politiaftale, som regeringen i aftes indgik med SF, De Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Konservative og Nye Borgerlige. Amibitionen i aftalen er, at der skal være 110 betjente på de 20 stationer.

Dermed tager politiet et lille skridt tilbage i forhold til den omfattende centralisering, der skete med politireformen i 2006. Her blev landets 54 politikredse skåret ned til bare 12.

Vesthimmerlands Kommune er blandt dem, der får en ny station. Det glæder kommunens borgmester Per Bach Laursen (V)

- Jeg er meget glad. Ved politireformen mistede vi en bemandet politistation og en afdeling i Aars. Siden da har vi ikke haft politi boende i vores kommune. Vi har haft rullende politi, og det har hen ad vejen vist sig at leve op til forventningen.

- Men befolkningen ser ikke ret tit en politibil i Vesthimmerland. Vi er en geografisk stor kommune, og hvis man ser på et kort, kan man se, at vi har lang afstand til politistationen i Holstebro og i Aalborg. Så det her vil være med til at skabe tryghed hos især de ældre borgere, siger Per Bach Laursen.

Samme toner lyder fra borgmester i Tønder Kommune Henrik Frandsen (Tønderlisten).

- Jeg tror, det kommer til at betyde rigtigt meget for borgerne i Tønder Kommune, at man får en politistation, der er bemandet. Det er rigtigt vigtigt for den tryghed, man føler som borger, så det er en rigtig god nyhed.

Får forebyggende rolle

Med fem årsværk per nærpolitistation er planen, at det skal styrke politiarbejdet i lokalområderne.

I åbningstiden vil borgere kunne komme i kontakt med politiet og anmelde ting. Uden for åbningstiden skal de lokale betjente være supplement til beredskabet og hjælpe med efterforskning ved for eksempel indbrud og tyveri.

Lokalbetjentene får også en central opgave med forebyggende arbejde i forhold til børn og unge. De skal have et vågent øjne med risikoadfærd relateret til vold, narko, hærværk og mulig rekruttering til bander.

Borgmester undrer sig

Aftalen udpeger 20 kommuner, som skal have en nærpolitistation. Det er politikredsene, der udpeger den endelige placering, og i flere tilfælde er der allerede kommet anbefalinger til, hvor nærpolitistationerne skal ligge. Det er de steder, hvor stationen ligger i et udsat boligområde.

I Esbjerg skal det være i det udsatte boligkvarter på Stengårdsvej. Det er borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er ikke helt tilfreds med.

- Jeg er overordnet set glad for, at politiet får flere ressourcer, men jeg havde meldt klart ud, at en nærpolitistation i Ribe havde været at foretrække. Der ligger man en halv times kørsel fra de nærmeste politistationer, hvor man her på Stengårdsvej har fem minutters kørsel fra hovedstationen i Esbjerg.

- Så jeg havde jeg nok opfattet formålet med de nærpolitistationer lidt anderledes. Jeg troede, man skulle ud og styrke de områder, hvor der var langt til nærmeste politi, og det synes jeg ikke helt, man er lykkedes med ved at placere den her, siger borgmesteren.

Også andre steder er der lagt op til, at nærpolitistationerne bruges til at styrke politiarbejdet i udsatte boligområder.

I Greve Kommune forslår politiet selv at lægge den i Hundige Storcenter. I Tårnby Kommune er Kamillevej det sted, den kan ligge. I Fredensborg Kommune er Nivåparken udpeget, mens Gladsaxe Kommune er på listen med en station i Høje Gladsaxe

Tvivl om effekt for tryghed

Adam Diderichsen, lektor og politiforsker ved Aalborg Universitet, vurderer, det er et åbent spørgsmål, hvordan de nye stationer kommer til at fungere.

- Hvis de bare sidder på en station, så tror jeg ikke, at det får nogen konsekvenser for trygheden. Det, der måske kan gøre en forskel, er, hvis politiet lærer lokalområdet bedre at kende, og hvis borgerne omvendt får mulighed for at lære politiet at kende, og på den måde styrke tilliden mellem borgere og politi.

- Jeg håber, at politiet benytter det her som en lejlighed til at få skabt noget politi, der har mere tilknytning til lokalområdet. Så må vi se, om det går på den måde, siger han.