200 danske soldater i Estland skal forhindre ’træls situation’ med Rusland

Regeringen har fået grønt lys til at sende danske soldater til Estland for at beskytte Nato-landene.

200 danske soldater i Estland er "et klart signal" til russerne om, at de ikke skal angribe Nato-lande, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)

200 danske soldater kan se frem til en udstationering i Estland, hvor de skal være med til at beskytte Nato-landene mod den voksende trussel fra Rusland.

Det står klart, efter at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i dag har fået grønt lys fra alle Folketingets partier på nær Enhedslisten til at sende soldaterne afsted.

Her skal de ifølge ministeren deltage i en 1.000 mand stor bataljon under britisk ledelse, og de skal være med til at vise russerne, at Nato-alliancen står sammen.

- Det er Natos ydre grænser, der er tale om, og det er et klart signal til russerne om, at hvis de begynder at skyde den vej ind over, så er det ikke nødvendigvis en ester, de rammer, men måske en dansker, tysker eller englænder. Og så er det en helt anden type konflikt, der er tale om, siger udenrigsministeren og fortsætter:

- Det er en rigtig god måde at sikre os mod yderligere russisk aggression.

Undgå træls situation

Beslutningen om at sende 200 soldater af sted blev taget sidste år under forsvarsalliancens topmøde i Polen.

Samlet set vil 4.000 Nato-soldater blive sendt til Estland, Letland, Litauen og Polen, og de vil blive udstationeret langs landenes grænser mod Rusland.

Rusland har tilsvarende planer om at udstationere op mod 80.000 soldater i den vestlige del af landet, og udenrigsministeren erkender selv, at de to tal ikke står mål med hinanden.

- Men det er et vigtigt signal at sende, der forhåbentlig kan forhindre, at vi ender i en træls situation, siger Anders Samuelsen.

Som det eneste parti var Enhedslisten imod at udstationere danske soldater i Estland. Ifølge udenrigsordfører Nikolaj Villumsen foregår der lige nu "en rigtig farlig optrapning" på begge sider af den russiske grænse, og det kan udvikle sig til en farlig konflikt mellem Nato-landene og Rusland, mener han.

Men er det ikke godt at vise russerne, at hvis de begynder at angribe i det område, så er det hele Nato, de rammer, som udenrigsministeren siger?

- Det helt afgørende er at undgå, at der kommer krig i Østersøen. Det ville være fuldstændig katastrofalt, hvis der opstår en krig midt i Danmarks baghave. Det skal vi undgå gennem gensidig nedrustning, og der er det her våbenkapløb den helt forkerte retning.

Ifølge Udenrigsministeriet skal soldaterne sendes afsted ved årsskiftet.