2.000 kroner mindre til enlige forældre: Integrationsydelse kan ende på bordet i udlændingeforhandlinger

Regeringen overvejer ifølge interne dokumenter at sænke integrationsydelsen yderligere.

En reduktion af integrationsydelsen kan ende på forhandlingsbordet, når Dansk Folkeparti og regeringen skal forhandle om udlændingestramninger efter efterårsferien. (ARKIV) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Den omstridte integrationsydelse, der erstatter kontanthjælp for en række flygtninge og danskere, kan ende med at blive sænket yderligere.

Den offentlige ydelse til nytilkomne flygtninge og en række danskere, der ikke har haft ophold i Danmark i syv ud af de seneste otte år - er et af de forslag, som findes i udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) værktøjskasse.

En værktøjskasse, der bliver åbnet, når hun efter efterårsferien skal forhandle med Dansk Folkeparti om en udlændingepolitisk aftale.

Det fremgår af interne regeringsdokumenter fra Inger Støjbergs ministerium, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Træder i kraft efter tre år

Konkret lyder forslaget, at integrationsydelsen skal sænkes med 2.000 kroner om måneden for enlige mødre eller fædre og 1.000 kroner for hver af forsørgerne i familier, hvor mor og far bor sammen.

Konkret vil det for den enlige forælder betyde, at integrationsydelsen fremover vil lyde på 9.993 kroner om måneden mod 11.993 kroner i dag.

Det skal øge incitamentet til, at flere tager et arbejde, fremgår det af dokumenterne.

Den reducerede integrationsydelse skal dog først træde i kraft efter tre års ophold i Danmark, da børnefamilier gradvist optjener ret til børne- og ungeydelse, fremgår det videre.

Såfremt forslaget ender på bordet i forhandlingerne, og ydelsen skæres med de foreslåede 2.000 kroner per husstand, så sparer statskassen 65 millioner kroner i 2020, viser beregningerne.

DF parat til at kigge på en reduktion

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, men Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, ser positivt på muligheden for at sænke ydelsen.

For der er ingen tvivl om, at integrationsydelsen har virket, konstaterer han.

- Hvis vi kan gå længere ad den vej, så vil vi meget gerne kigge på det, siger Peter Skaarup.

Skal det forstås sådan, at jo lavere - jo bedre?

- Ja, forstået på den måde, at det er vigtigt, at når man kommer til et nyt land, at de sociale modeller ikke er for attraktive.

Men Peter Skaarup erkender, at knap 10.000 kroner om måneden til en enlig mor ikke er en stor sum.

- Det er ikke mange penge, og vi har ikke lagt os fast på noget, siger han.

Kritisk rapport anklagede Støjberg for grundlovsbrud

En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, som Dagbladet Information omtalte i sidste uge, konkluderede, at nogle familier på integrationsydelse lever for så lille et rådighedsbeløb, at de har svært ved at få råd til mad, medicin og bolig.

Det er ifølge instituttet i strid med grundloven.

Det afviste Inger Støjberg over for avisen, mens hun samtidig pegede på, at ydelsen godt kunne sænkes yderligere.

- Jeg mener ikke, at integrationsydelsen er for lav. Tværtimod. Hvis jeg skulle justere integrationsydelsen, ville det nærmere være i nedadgående retning, skrev Inger Støjberg til Information.

Hvorvidt en yderligere reducering af ydelsen vil overholde den danske lovgivning er indtil videre uafklaret.

I regeringsdokumenterne anføres det, at "en endelig juridisk vurdering af forslaget udestår".

Facebook
Twitter