2004, 2010 og 2018: Løkkes kamp mod ghettoer er en gammel traver

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil nu afvikle landets ghettoer, men kampen mod parallelsamfund er ikke ny.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder nytårstale i Statsministeriet 1. januar 2018 og skruer op for ambitionerne i forhold til bekæmpelsen af ghettoer.

Grebet om parallelsamfund skal strammes, beboerne skal spredes, genhuses, og bygninger skal rives ned.

I sin nytårstale bebudede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ligefrem, at landets ghettoer helt skal afvikles.

- Vi skal lukke hullerne i Danmarkskortet og genskabe de blandede kvarterer, hvor vi møder hinanden på kryds og tværs, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Målet skal blandt andet nås ved at rive bygninger ned, lød det fra Løkke, men det er langt fra første gang, at Lars Løkke Rasmussen blæser til kamp mod ghettoerne.

I 2010 talte Løkke også om kampen mod parallelsamfund, da det nye år var ringet ind:

Regeringen har afprøvet nedrivning

- Det skal være slut med parallelsamfund. For så går sammenhængskraften fløjten, sagde Løkke i sin nytårstale og senere på året, i forbindelse med Folketingets åbning i 2010 lød det således:

- Vi skal turde sige, at nogle boligblokke skal rives ned.

Senere samme år kom regeringen med et ghettoudspil, hvor den blandt andet lagde op til, at bygninger skulle rives ned.

- Antallet af almene boliger i ghettoområderne skal reduceres – bl.a. ved nedrivning af boliger i udsatte områder og salg af boliger, så der bliver færre boliger og beboere i ghettoerne og plads til at skabe et levende byliv, stod der i udspillet.

En rundringning foretaget af Berlingske i 2011, altså et år efter, efter viste imidlertid, at kun to ud af de 15 kommuner med ghettoområder, som regeringen har udpeget, havde planer om nedrivning.

Fogh gik også i kødet på ghettoer

Også Løkkes forgænger Anders Fogh Rasmussen havde fokus på ghettodannelse. I 2004 talte han dunder mod ghettoerne i sin nytårstale.

- Vi må stoppe den ulykkelige ghettodannelse, lød det i den daværende statsministers nytårstale.

- Mange års fejlslagen udlændingepolitik har f.eks. skabt indvandrerghettoer, hvor mændene er arbejdsløse, hvor kvinderne er isolerede, og familierne kun taler hjemlandets sprog, sagde Fogh.

Regeringen nedsatte senere et ghettoudvalg, der efter fire år kom med 15 anbefalinger til regeringen, men ifølge Altinget blev kun få af anbefalingerne ført ud i livet.

Udspil på trapperne

I åbningstalen i forbindelse med Folketingets åbning sidste år, fulgte Løkke igen op på sine egne ambitioner fra 2010:

- Det er ikke lykkedes at sætte effektivt ind mod parallelsamfund. Det er et alvorligt svigt. Det ansvar må vi tage på os, sagde han.

Og med nytårstalen er der altså skruet op for målsætningen, så ghettoerne helt skal afvikles.

Regeringen ville egentlig have lagt et konkret udspil frem inden årsskiftet, men det udspil kommer nu, ifølge Løkke, i starten af 2018.