2.140 flygtninge kom i job i 2016: Nu får kommunerne millioner

Finansminister Kristian Jensen (V) sender nu 6,6 millioner kroner til nordjyske kommuner, der har fundet arbejde til samlet 271 flygtninge. Samlet har landets kommuner skaffet 2.140 flygtninge i job i 2016.

Kommunerne får 25.000 kroner for hver flygtning, de skaffer i arbejde. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2013) (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Flere af landets kommuner kan se frem til ekstra kroner i kommunekassen, som kan bruges til alt fra flere pædagoger til nye boldbaner.

Kommunerne bliver nemlig nu belønnet for, hvor mange flygtninge og familiesammenførte til flygtninge de fik i job sidste år.

I alt har landets 98 kommuner fået 2.140 flygtninge i arbejde i 2016, og det udløser i alt en check til kommunerne på 53,5 millioner kroner. Det er 25.000 kroner pr flygtning, der er kommet i arbejde.

Finansminister Kristian Jensen (V) er manden med pengene, og han er tilfreds med kommunernes indsats for at få flygtninge i job:

- Det er faktisk en af de mere glædelige checks, jeg skal sende ud. Det er en belønning for, at kommunerne har været langt bedre til at få flygtninge og familiesammenførte i beskæftigelse.

- Det er et tegn på, at integrationen på arbejdsmarkedet er begyndt at gå bedre, siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen: Nogle kommuner skal gøre det bedre

Det er en del af topartsaftalen mellem regeringen og kommunerne fra sidste år.

Det er dog ikke alle kommuner, der har været lige dygtige til at få flygtninge i arbejde, bemærker Kristian Jensen:

- Jeg håber da, at det her vil få nogle kommuner til at stramme sig an og sige, "ok, hvis min nabokommune kan få så flot et resultat og så stor en bonus, så vil vi samme vej".

- Ideen med det her er jo at sige til kommunerne, at det er dem, der har ansvaret og interessen i at få flygtninge og familiesammenførte i arbejde.

Borgmester: Flygtninge i job er den største gevinst

Selv om topartsaftalen fra sidste år altså betyder, at Frederikshavn Kommune nu kan se frem til en kontant belønning på mere end en million kroner, så er det ikke det vigtigste, siger borgmester Birgit Hansen (S).

- Vi er drevet af, at vi får nogle nye borgere, som vi gerne vil have godt integreret.

I det lange løb mener borgmesteren nemlig, at det er langt bedre for kommunekassen, hvis Frederikshavn Kommune får flygtninge og familiesammenførte til flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

- Det er godt for kommunekassen, at vi får folk til at være selvforsørgende og får et godt liv, siger hun.

Frederikshavn Kommune fik i 2016 49 flygtninge eller familiesammenførte til flygtninge i job. Det udløser helt præcist 1.225.000 kroner.

I Nordjylland får storkommunen Aalborg størst bonus med 1,4 millioner kroner, og Læsø er eneste uden bonus. Topartsaftalen mellem KL og regeringen, der giver kommunerne en økonomisk belønning for at få flygtninge i job, udløber ved årsskiftet.