For at lade flest mulige søger om sendetilladelsen til den nye DAB-kanal har kulturminister Joy Mogensen (S) besluttet at ændre i tidsplanen for udbudsmaterialet.
Ændringen, som er fundet med opbakning fra SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, betyder, at Radio- og tv-nævnet allerede i oktober 2019 vil kunne offentliggøre vinderen af udbuddet, og at denne vil kunne sende allerede fra 1. november.
- Jeg er godt tilfreds med, at vi nu kan igangsætte et bredt og åbent udbud, hvor alle interesserede aktører får mulighed for at byde ind. Jeg håber, vi får nogle kvalificerede ansøgninger, så vi kan få en ny radiokanal, der kan styrke dækningen af kulturen og give radiolyttere i hele landet nogle nye, spændende lytteoplevelser, udtaler kulturministeren i en pressemeddelelsen.
Det vil som nævnt være muligt for den nye DAB-kanal at gå i luften den 1. november 2019, men vinderen af udbuddet kan også vente til senest d. 1. juli 2020, hvis det ønskes.
Ifølge ministeren skyldes ændringen, at Radio- og tv-nævnet "har tilkendegivet, at de med en ekstraordinær arbejdsindsats kan udarbejde udbudsmateriale hurtigere end planlagt og ligeledes nedsætte deres sagsbehandlingstid i slutfasen".
To måneders radiotavshed
Da den nye regering i sidste uge annoncerede, at den ville gå videre med udbuddet af den nye DAB-kanal var meldingen, at udbudsprocessen - for at give alle ansøgere ordentlig tid til at indsende en ansøgning - først kunne afsluttes i slutningen af 2019. Det betød, at en ny DAB-kanal tidligst kunne sende fra 1. januar 2020.
Det fik Anders Krab-Johansen, koncerndirektør i Berlingske Media, der er medejer af Radio24syv, til at slå fast, at radioen ikke ville byde på DAB-kanalen, fordi den i så fald skulle lukke ned for sendingen i to måneder fra sidste sendedag på FM-båndet d. 31. oktober.
- Det er ikke interessant, hvis vi skal lukke hele radioen ned for at genåbne den to måneder efter. Det er dårligt for lytterne, og det er umuligt at drive som virksomhed og få de rigtige folk og økonomi til det, forklarede han i sidste uge til Ritzau.
Jakob Kvist, der er bestyrelsesmedlem i selskabet bag Radio24syv og kreativ direktør hos People Group, der er minoritetsejer af Radio24syv, vurderede desuden, at de to måneders radiotavshed ville koste selskabet et to-cifret millionbeløb.
Betingelserne for den nye DAB-kanal blev ellers skræddersyet på en måde, så netop Radio24Syv kunne byde på den, efter radiokanalen i marts gjorde det klart, at man ikke ville byde på sendetilladelsen til FM4-kanalen grundet udbudsmaterialets krav om, at hovedredaktionen og mindst 70 procent af de redaktionelle medarbejdere skal være lokaliseret i en afstand af mindst 110 kilometer fra centrum af København.
EL: 'Vores opgave er at sørge for, at alle kan søge'
Umiddelbart kunne det altså se ud til, at politikerne endnu engang har kastet en redningsplanke ud til radiokanalen, der blev søsat i 2010.
Men det afviser medieordfører for Enhedslisten Søren Søndergaard.
- Vi er sådan set ligeglade med, hvem der får kanalen - det afgørende for os er, at det er det bedste bud. Og for at vi kan få det bedste bud frem, skal vi selvfølgelig lave nogle udbudsbetingelser, der gør, at alle har mulighed for at søge, siger han.
- Vi skal ikke have flere situationer, hvor der bliver lavet alle mulige benspænd, så forskellige ikke kan byde. 24syv er velkommen til at byde, og det er alle mulige andre også, og de kan selv bestemme, om de vil starte 1. november eller vente til juli næste år. Og så er det op til Radio- og tv-nævnet - som er fuldstændig uafhængigt af politikerne - at afgøre, hvem de synes har det bedste bud.
Men 24syv er jo netop de eneste, der har problematiseret, at sendetilladelsen tidligst kunne gælde fra 1. januar 2020. Det er vel svært at se det som andet end en imødekommelse af 24syv, selvom det selvfølgelig ikke betyder, at de vinder udbuddet?
- Nej, det er et forsøg på at imødekomme, at alle kan søge. Om der så er en eller anden lokalradio et eller andet sted, som kunne have en fordel af at komme hurtigere i gang, er for os ikke noget problem. Vores opgave er at sørge for, at alle kan søge.
24syv: Nu kan vi søge
I selskabet bag Radio24syv er der stor glæde over dagens udmelding.
Jakob Kvist, bestyrelsesmedlem i selskabet bag Radio24syv, forklarer, at ændringen er meget afgørende for kanalen, og at det umiddelbart betyder, at radioen nu kan byde på sendetilladelsen.
- Vi skal se udbudsmaterialet, før vi kan sige noget endeligt, og der er også lige nogle bestyrelser - særligt hos Berlingske - som skal nikke ja til det. Men der er ingen tvivl om, at vi går efter det, siger han.
Dermed ser der også ud til snart at kunne sættes et punktum i det lange forløb, der har strukket sig over flere måneder.
- Der var fornylig en, der sagde, at han ikke magtede flere fingerede henrettelser, og sådan har vi jo lidt haft det. Der har været håb, slukket håb, håb, slukket håb i månedsvis og et meget, meget absurd politisk forløb - jeg kan ikke komme i tanke om noget, der nærmer sig det her uskønne forløb, som har strukket sig over så mange måneder, siger Jakob Kvist.
- Men nu er der igen et håb for 24syv, og så må vi se, hvordan det går.