26-årig borgmester vinder dialogprisen: 'Uanset om man er 26 eller 65 år gammel, skal man huske at lytte'

Det er første gang, at en kommunalpolitiker og en socialdemokrat vinder prisen.

Her modtager Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, Folkemødets Dialogpris 2019. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Hun troede slet ikke, det blev hende. Men 26-årige Christina Krzyrosiak Hansen (S), der er borgmester i Holbæk Kommune, vandt i dag Folkemødets Dialogpris 2019.

- Jeg er rigtig glad og stolt. Feltet var virkelig stærkt, og jeg troede faktisk, det var en af de andre, der ville vinde, siger hun.

Dialogprisen bliver uddelt om søndagen hvert år på Folkemødet på Bornholm til en politiker, som man mener, har været særligt god til at lytte og 'ladet sig påvirke af debatten'. Blandt de nominerede var blandt andre Karsten Lauritzen fra Venstre og Mette Abildgaard fra Det Konservative Folkeparti.

Christina Krzyrosiak Hansen blev nomineret på grund af sin "autenticitet", og fordi hun er ærlig omkring, at hendes unge alder har en betydning.

- Jeg er kun 26 år gammel, og jeg tror sådan set, at uanset om man er 26 eller 65 år gammel, så skal man huske at lytte til de mennesker, der er omkring en, når man er politiker, og man skal ikke være bange for at trække på andres erfaringer.

Tidligere vindere af prisen tæller blandt andre Pia Olsen Dyhr fra SF, Ida Auken fra Radikale Venstre og Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti.

Ugentlig praktikdag

Hver uge tager Christina Krzyrosiak Hansen ud til en institution eller en virksomhed i praktik for netop at lære af deres erfaringer.

- Der er 72.000 borgere i Holbæk Kommune og næsten 4.500 medarbejdere. Det er vigtigt for mig at være der, hvor de er, og trække på deres erfaringer og lære af dem.

Kort efter borgmesteren blev valgt ind, oplevede hun, at lærerne på de folkeskoler, hun besøgte, var utilfredse med mængden af forberedelsestid. På baggrund af de oplevelser fik hun lavet en ny arbejdstidsaftale for lærerne i kommunen.

- Når vi har udfordringer, kommer borgerne til mig med deres bekymringer. Det er ikke altid, jeg kan løse dem, men jeg forsøger, og det er helt vildt givende som borgmester at have den tillid mellem borgere og politikere.

Tour de borgmesterkontor

Som et nyt tiltag har Christina Krzyrosiak Hansen valgt at flytte borgmesterkontoret rundt i forskellige lokalområder i kommunen.

For et par uger siden rykkede borgmesterkontoret ud af Rådhuset og ind på Orø her. (© Chrstina Krzyrosiak Hansen)

- Så sidder jeg ikke bare bag mit skrivebord og laver politik, men så laver jeg det rent faktisk sammen med de borgere, jeg skal repræsentere.

For godt tre uger siden rykkede hun kontoret ud til Orø, der har knap 900 indbyggere, og styrede de kommunale opgaver derfra. Men arbejdet drejer sig ikke kun om at sidde på kontoret.

- Jeg arbejder derfra, men kommer også rundt på øen i de dage, jeg er der, og får oplevet alt det, borgerne mener, jeg skal opleve, siger hun.

Selvom hun løb med dialogprisen, mener hun ikke, at hun har fundet den perfekte løsning på, hvordan tingene skal gøres.

- Man ved ikke, hvad god dialog er, fordi man vinder en pris. Tværtimod tror jeg, at både politikere og borgere skal øve sig på at være i dialog, siger borgmesteren.