3 råd til politikerne: Gør cigaretter dyrere, gem dem væk og gør pakkerne kedelige

Højere tobakpriser er det mest effektive redskab mod rygning, siger Kræftens Bekæmpelse.

For første gang i to årtier er andelen af rygere steget. I 2016 røg 21,1 procent af befolkningen, men sidste år steg andelen til 23,1 procent. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

I 2016 var 21,1 procent af den danske befolkning rygere. Sidste år var andelen steget til 23,1 procent. Dermed er kurven efter to årtiers generelt fald knækket opad, viser den årlige undersøgelse af rygevaner fra Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Lungeforeningen og Kræftens Bekæmpelse.

Hos sidstnævnte kalder administrerende direktør Jesper Fisker stigningen for chokerende:

- Vi har jo i mange år vænnet os til, at det gik langsomt nedad. Det er første gang i mange, mange år, at antallet af rygere faktisk er stigende. Det er meget, meget skidt, siger han og peger på, hvorfor det går den forkerte vej:

- Det skyldes primært, at vi ikke bruger de redskaber, som vi godt ved virker.

Især tre konkrete initiativer kan få danskerne til at droppe cigaretterne - og alle tre kræver handling fra Christiansborg. Her følger Jesper Fiskers råd til politikerne:

Sæt prisen op

Hvis prisen på cigaretter sættes op, vil færre begynde at ryge, viser forskningen. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Det absolut mest effektive redskab til at få færre til at ryge er at hæve priserne, påpeger Jesper Fisker:

- Det betyder særligt noget for de unge, for de har jo generelt færre penge, og derfor betyder prisen mere for dem end for de ældre. Der er hver dag 40 børn og unge, der begynder at ryge. Hvis vi undgår, at de unge ryger den første cigaret, er vi kommet langt.

I Norge har man hævet prisen på en pakke cigaretter til cirka 90 danske kroner.

- Norge har sørget for at få andelen af unge rygere ned på tre procent. Vi har fem gange så mange unge rygere i Danmark. Det er simpelthen helt afgørende, at vi bruger de redskaber, som hjælper i Norge – og der har den højere pris været en særligt udløsende faktor, siger Jesper Fisker.

Flere partier herhjemme ønsker også at hæve prisen. Blandt andet vil regeringspartiet De Konservative lade en pakke cigaretter koste 60 kroner.

- 60 kroner vil være et godt sted at starte. Det er ikke helt i mål, men vi ville være glade, hvis prisen blev sat op til 60 kroner. Skatteministeriet har også lavet nogle beregninger, der viser, at det så vil være nogenlunde udgiftsneutralt, siger Jesper Fisker.

En pakke cigaretter koster i dag omkring 40 kroner - afhængigt af mærket. Prisen har ligget stabilt siden 2014, efter kraftige prisstigninger fra 2009 til 2014, oplyser Danmarks Statistik.

Der er stor forskel på cigaretpriserne i Europa. På kortet nedenfor kan du se gennemsnitsprisen på en pakke med 20 cigaretter i hvert enkelt af de 28 EU-lande. Der er tale om et gennemsnit af alle lovligt solgte cigaretter i 2017.

Tobak under disken

En række butikker landet over har fjernet cigaretterne fra hylderne og har dem under disken, hvor de er mindre synlige for kunderne. Det har en effekt på salget af cigaretter. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvis man ikke kan se cigaretterne på hylderne i supermarkederne, bliver der købt færre cigaretter. Derfor bør politikerne på Christiansborg lovgive om, at tobak skal gemmes væk under disken eller bag et forhæng, lyder opfordringen.

Flere supermarkeder gemmer allerede helt frivilligt tobakken væk, og i oktober kom tre af de store spillere i detailbranchen - nemlig Salling Group, Coop og De Samvirkende Købmænd - med en fælles opfordring til politikerne: Gør det lovpligtigt at skjule tobakken.

- Vi er rigtig, rigtig glade for, at der er nogle af de store supermarkedskæder, der har taget det her skridt frivilligt. Men der er behov for politisk handling, så vi får alle butikker med, også de mindre kiosker, siger Jesper Fisker.

De fem oppositionspartier har erklæret sig klar til at lovgive om, at tobakken skal gemmes væk i butikkerne, men regeringen og Dansk Folkeparti har afvist forslaget. Et af argumenterne imod går på, at det vil gå for hårdt ud over mindre butikker.

Sidste år blev der langet 20 millioner færre cigaretter over disken i Netto, Føtex og Bilka, efter de tre kæder fra 1. august gemte cigaretterne bag disken. Det årlige salg ligger normalt på godt 500 millioner cigaretter, oplyser Salling Group til Ritzau.

Neutrale cigaretpakker

På danske cigaretpakker kan man tydeligt se cigaretmærket. Hvis pakkerne i stedet var neutrale, ville færre købe dem, viser forskningen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Erfaringerne fra udlandet viser, at det er kombinationen af mange forskellige initiativer, der gør forskellen, betoner Jesper Fisker fra Kræftens Bekæmpelse:

- Et af initiativerne er neutrale cigaretpakker, så de simpelthen bliver grå og kedelige, fordi de dermed bliver mindre attraktive, siger han.

Australien indførte som det første land neutrale cigaretpakker uden logoer. Det fik en række tobaksproducerende lande til at klage til Verdenshandelsorganisationen, WTO. De mente, at kravet om neutrale pakker krænker tobaksfirmaernes varemærker og skaber ulovlige handelsbarrierer.

Men de neutrale cigaretpakker er ikke i strid med de internationale handelsregler, afgjorde WTO i sommer. Og flere andre lande har nu vedtaget lignende lovgivninger, blandt andet Frankrig, Norge, Storbritannien.

Herhjemme ønsker alle fem oppositionspartier også at lovgive om, at cigaretter skal sælges i neutrale pakker uden logoer eller farver - men stadig med skræmmebilleder af tobaksrelaterede sygdomme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk