30 milliarder til almene boliger: Sådan vil regeringen bruge pengene

Pengene kommer fra Landsbyggefonden, som de almene boligselskaber selv indbetaler til.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og klima, - energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vil bruge 30 milliarder til at renovere almene boliger fra Landsbyggefonden. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Regeringen lægger op til bruge 30 milliarder kroner på at renovere landets almene boliger fra 2021-2026.

Det fortæller boligminister Kaare Dybvad (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på et fælles pressemøde i dag.

- Vi vil holde hånden under byggebranchen og sikre dansk økonomi, siger Kaare Dybvad.

Regeringen vil renovere 72.000 almene boliger, der lige nu står på venteliste for at blive renoveret. Det svarer til 150.000 lejere, der kan forvente forbedringer på deres bolig, siger ministeren.

Kickstart af grøn boligrenovation

De 30 milliarder vil regeringen bruge til at lave grønne investeringer i boligerne. Helt konkret vil tusindvis af boliger blive efterisoleret, som vil spare på energiregningen.

- Det er det første skridt til en grøn genstart af Danmarks økonomi, siger Dan Jørgensen.

- Samlet set vil det føre til en CO2-reduktion på 50.000 ton. Det svarer til 50.000 flyrejser til New York. Så det batter noget, siger han.

Eksempelvis vil regeringen udfase brugen af oliefyr og efterisolere bygningerne, så varmen ikke fiser ud mellem mursten og vinduesrammer.

Regningen betales af fond

Pengene til renoveringerne finder regeringen i Landsbyggefonden, som de almene boligselskaber hver måned selv indbetaler til. Meningen med Landsbyggefonden er at have en buffer til større renoveringsprojekter og vedligeholdelse, boligselskaberne løbende får brug for.

Rammerne for, hvad fondens penge skal gå til, er en politisk aftale, der for nuværende løber over fem år. Boligselskaberne kan så søge Landsbyggefonden om et projekt.

Projekter på venteliste skal igangsættes

Og der er allerede masser af byggeprojekter hos boligselskaberne. Lige nu står 453 projekter, som i alt løber op i 18,4 milliader kroner, i kø, fordi der politisk er fastsat et loft over, hvor mange penge der må postes i byggeriet over en årrække.

Avedøre Stationsby, Store Hus, er et af Danmarks almene boligbyggerier. Boliger som dem ønsker regeringen nu at renovere for 30 milliarder kroner betalt af Landsbyggefonden. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Derfor glæder det direktør i Danmarks Almene Boliger (BL) Bent Madsen, at regeringen foreslår at få gang i projekterne og fjerne køen.

- Mange af projekterne har stået i kø i mange, mange år, hvor vi har bedt om, at de kan komme i gang. Så vi er glade, siger han.

Og Bent Madsens medlemmer skal ikke vente længe, før der vil være håndværkere i gang.

- Vores vurdering er, at 90 procent af projekterne kan sættes i gang med det samme, siger Kaare Dybvad.

Bent Madsen, set i lyset af at vi står midt i en coronakrise, ville du så gerne have haft, at regeringen foreslog at bruge flere penge på almene boliger, så der kunne komme jobs i renoveringerne?

- Det, der er vigtigt, er, at vi får denne her kø afviklet. At vi får lavet de nødvendige renoveringer. Der er også meget beskæftigelse med lærepladser i det her. Og så vil man påbegynde boligforhandlinger, hvor man kigger fremad og sætter renoveringsrammerne for de næste år. Det er noget, man skal begynde at tage fat på nu.

Der lægges op til, det det er grønne investeringer, pengene skal gå til som udfasning af oliefyr. Hvad med andre almindelige projekter, der ikke er grønne - vil de så blive skudt på sidelinjen?

- Mange projekter er faktisk grønne. Nye tage eksempelvis, der så bliver løftet op til et nyt klimareglement. Man vil lægge endnu større vægt på de ting, og det er positivt, synes vi. Ved mange af de her traditionelle byggeprojekter, skal man huske, at når man laver dem, så laver man også grønne tiltag.

Omkring en million danskere bor i almene boliger. Det svarer til omkring 540.000 almene boliger. Regeringen forventer, at renoveringerne vil skabe jobs for 7.800 personer i 2021.

I næste uge indkalder regeringen til forhandling med Folketings partier.

Facebook
Twitter