3F-formand: Tudetosset ikke at vedtage lov mod Uber

To forslag er i spil under debat i Folketinget. 3F forventer, at et flertal vedtager en lov mod Uber.

I en forespørgselsdebat diskuterer Folketinget i dag kørselstjenesten Uber. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF foreslår at nedsætte en såkaldt task force, der skal sætte ind mod Uber, når Københavns Byret den 26. april har taget stilling til kørselstjenesten, der med mindst 270 chauffører udgør omkring 15 procent af den københavnske taxaflåde og også er flittigt brugt i andre dele af landet. Ifølge Uber Fakta er der mellem 1.500 og 2.000 chauffører.

Socialdemokraterne ville i første omgang ikke tilslutte sig vedtagelsesteksten fra de tre partier, men har siden fremsat en anden vedtagelsestekst, der minder så meget om den fra EL, DF og SF, at 3F Transport forventer lovtiltag vedtaget i Folketinget i dag.

- Hvis man læser de to lovforslag, er de meget identiske, så jeg kan ikke forestille mig andet, end det bliver vedtaget i Folketinget i dag, det ville være tudetosset andet, siger Jan Villadsen, der er formand for 3F Transport.

Socialdemokraterne har fået massiv kritik fra fagbevægelsen, fordi personer i partiet har været tilbageholdende med kritikken af Uber.

Jan Villadsen betegner forslagene om en task force som "et skridt på vejen".

- Der er gået alt for lang tid, før den politiske reaktion er kommet. Men jeg hæfter mig ved, at et flertal vil nedsætte en task force, siger han.

En sådan task force skal blandt andet bestå af Skat og politi, som skal gå mere direkte efter Uber-chauffører.

Enhedslistens ordfører Henning Hyllested er ikke overbevist om, at der findes et fælles fodslag under forespørgselsdebatten i dag.

- Nu havde vi faktisk en chance for at manifestere det flertal, der i bund og grund er i Folketinget for at bekæmpe social dumping, siger han til TV 2 News. Er der flertal bag en vedtagelsestekst, kan Folketinget pålægge regeringen at nedsætte en task force, som skal sætte ind over mod Uber-chauffører.

  • En overtrædelse af taxaloven giver en bøde på 5.000 kroner.

  • Den 26. april tager Københavns Byret stilling til seks sigtede chauffører.

  • Ifølge avisen.dk er 37 Uber-chauffører siden efteråret 2015 blevet sigtet for overtrædelse af taxaloven.

  • Uber kom til Danmark i november 2014. Samme dag satte den tidligere transportminister Magnus Heunicke en undersøgelse i gang af selskabet.

  • I december oplyste Uber selv, at omkring 1000 chauffører kører for Uber.

Facebook
Twitter