4 videokampagner, der skulle få danskerne til at skodde smøgerne

Sundhedsministeren er optaget af kampagner, der skal ramme de unge.

I 2016 var 21,1 procent af den danske befolkning rygere. Sidste år var andelen steget til 23,1 procent. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

Efter to årtier, hvor antallet af rygere i Danmark er faldet, er tendensen i år vendt. Flere ryger.

Det viser den årlige undersøgelse af rygevaner fra Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Lungeforeningen og Kræftens Bekæmpelse.

En tendens, som sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) er bekymret over.

Til Politiken forklarer sundhedsministeren, at hun er "optaget af at lave kampagner på de unges præmisser og på de platforme, hvor unge mennesker er".

Administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, mener ikke, at kampagner alene kan gøre en forskel.

- Det er fint med kampagner. Men det løser ikke problemet alene. Og vi har haft kampagner mod rygning i mange år. Det skal vi blive ved med, og det vil vi også gerne deltage i, men vi bliver nødt til at sætte ind med mange forskellige initiativer, siger han.

DR Nyheder har været i arkivet og set på, hvordan kampagner tidligere har forsøgt at lokke danskerne væk fra smøgerne.

1

2009: Fuld smæk på ækelhed

Sundhedsstyrelsen forsøgte i 2009 at give rygerne et meget konkret billede af, hvordan rygningen påvirkede deres krop. Under sloganet "Hver eneste cigaret skader dig" fik seeren præsenteret ting som blodpropper i hjernen og fedt i hovedpulsåren.

- Jeg tror, mange vil sige tak for kaffe, for filmene er ulækre. Mange vil mene, at det er en skræmmekampagne, jeg sender ud. Men sandheden om rygning ér skræmmende, forklarede sundhedsminister Jakob Axel Nielsen dengang til BT.

Ifølge Sundhedsstyrelsens egen evaluering var kampagnen en succes med stor gennemslagskraft i befolkningen.

"Næsten alle rygere har bemærket kampagnen, og 10 procent af rygerne forsøgte at holde op på grund af kampagnen. Samtidig faldt andelen af daglig-rygere i perioden fra december 2008 til marts 2010 med to procentpoint, som er mindst det dobbelte af, hvad man normalt skulle forvente. Derfor må kampagnen betegnes som særdeles succesfuld," skriver styrelsen selv.

2

2004: Klam hud i spejlet

I 2004 var det EU, der forsøgte at få sat en stopper for rygning blandt unge mellem 12 og 18 år i medlemslandene.

Målet med kampagnen "Feel Free To Say No" var at gøre det smart at sige nej til smøgerne.

Foruden egne projekter stillede EU-projektet også midler til rådighed for lokale events.

Eksempelvis modtog Kræftens Bekæmpelse økonomisk støtte til at arrangere en røgfri koncert på spillestedet Vega i København, hvor navne som The Loft, Bombay Rockers og C21 spillede.

3

2004: Hjælp til rygestoppet

- Nogle gange føler jeg, at jeg ikke har tid til, at være sammen med min familie, når jeg også skal passe min rygning.

Sådan beskriver hovedpersonen i en kampagnevideo fra 2004, som Stop Linien stod bag, cigaretternes negative indflydelse. Hun forklarer desuden, at hun har forsøgt at stoppe med at ryge "masser af gange, men det er aldrig lykkedes".

Videoen skulle lokke danskerne til at søge hjælp til deres rygestop.

4

1999: Kort sagt

Denne humoristiske video fra Kræftens Bekæmpelse blev sendt i OBS i 1999.

Samme år måtte daværende sundhedsminister Carsten Koch (S) i øvrigt opgive dele af et lovforslag om rygeforbud i dagsinstitutioner, i folkeskolen og på sygehusene.

- Jeg har forhørt mig hos partierne, og jeg må konstatere, at min idé om, at der også skulle være rygeforbud for sygehuspersonalet, ikke har den fornødne opbakning. Heller ikke i den socialdemokratiske gruppe, siger Carsten Koch.