40 danske millioner til afrikanske bønder

40 millioner kroner i en investeringsfond skal få udviklingslandene til at lære at brødføde sig selv.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen forventer, at der vil være 800-900 millioner i investeringsfonden. (Foto: © David Leth Williams, Scanpix)

Udviklingslande skal lære et brødføde sig selv. Derfor skyder handels- og udviklingsminister Mogens Jensen 40 millioner skattekroner i en landbrugsinvesteringsfond.

Fonden skal på kommerciel basis investere i landbrugs- og fødevareprojekter i udviklingslande. Lanceringen finder sted på et fødevaretopmøde i Århus havn.

- Det er en stor mundfuld at ville udrydde sult på globalt plan. Men det kan lade sig gøre, og danske landmænd og fødevareproducenter har mange af svarene på at skabe bæredygtig produktion af mad og dermed afhjælpe sultproblemerne på det afrikanske kontinent, lyder det fra Mogens Jensen.

Mangler maskiner og anlæg

Målet er, at danske pensionskasser og private fonde vil bidrage til landbrugsinvesteringsfonden, så de samlede investeringer i afrikanske afgrøder, hvor der er danske virksomheder involveret, når op på 800-900 millioner kroner.

Fonden indgår i regeringens nye eksportstrategi og skal administreres af Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).

- I mange afrikanske lande mangler de høstmaskiner, anlæg til at tørre korn og den nødvendige logistik til at sikre, at madvarerne når frem til forbrugerne i høj kvalitet. Det kan danske virksomheder levere, siger Mogens Jensen.

Tager udfordringen på sig

Og danske fødevarevirksomheder er parate til at tage udfordringen på sig, siger Søren Gade, der er administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer.

- Vi er herhjemme blevet i stand til at producere mere og mere, uden at naturen, klimaet og miljøet er blevet belastet yderligere. Det er den form for produktion, der er brug for, hvis vi om nogle få årtier skal brødføde små 10 milliarder mennesker uden at ødelægge kloden, siger Søren Gade.

/ritzau/