40 markante citater fra et dramatisk 2016 i dansk politik

Få fortællingen om et begivenhedsrigt 2016 i dansk politik fortalt igennem en bunke citater.

Det meste af dramaet i dansk politik i 2016 udfoldede sig i den borgerlige blok. Til sidst gik K og LA med i en ny regering med V.

Kun fire dage inde i 2016 kom den første opsigtsvækkende begivenhed i dansk politik, da regeringen valgte at indføre midlertidig grænsekontrol mod Tyskland.

Det blev startskuddet til et hæsblæsende år, hvor Danmark blandt andet har fået en ny regering, og en af de mest indflydelsesrige danske politikere igennem tiden er gået bort.

Læs en gennemgang af nogle af de mest markante citater fra danske politikere igennem det seneste år:

Januar

4. januar 2016 indførte den danske regering midlertidig grænsekontrol mod Tyskland. Grænsekontrollen har været der siden. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- En sorgens dag. Nu var vi lige sluppet fri for grænsekontrol, og så sker dette.

Daværende kulturminister Bertel Haarders (V) reaktion på Venstre-regeringens beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol.

Kontrollen skulle i første omgang vare i 10 dage, men er blevet forlænget flere gange siden og er stadig aktiv. Foreløbig frem til 12. februar 2017.

- Det er sørgeligt, at den forrige regering var så talent- og profilløs, at den banede vejen tilbage for den lille svindler, der nu er statsminister. Men det vil vi ikke lade os slå ud af i aften.

Den tidligere socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft holdt en pause fra sit arbejde som formand for FN’s generalforsamling, da han vendte hjem til Danmark for at holde sin 70 års fødselsdag på Christiansborg.

Her holdt han en tale, der siden blev lækket til Berlingske, hvor Lykketoft blandt andet kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for ”lille svindler” og kritiserede Helle Thorning-Schmidts tidligere regering. Lykketoft beklagede efterfølgende sit ”følelsesudbrud”.

- Hvis regeringen ikke lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal komme skatteforhandlinger i foråret, så kan vi heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag.

LA-leder Anders Samuelsen truer for første gang Venstre-regeringen på livet.

Det sker i forbindelse med regeringens beslutning om at udskyde forhandlingerne om en ny skattereform fra foråret til efteråret (hvor forhandlingerne i parentes bemærket heller ikke blev til noget).

- Jeg forlader politik nu, og det gør da lidt ondt at sige det. Det er da vemodigt.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde farvel og tak til dansk politik et halvt år efter, at hun mistede regeringsmagten.

Thorning-Schmidt blev ansat som direktør for Internationalt Red Barnet. Hun havde dog i første omgang udset sig posten som FN’s flygtningehøjkommissær, men blev forbigået.

- Danmark, som en gang brystede sig af sin åbenhed over for udlændinge, har sendt et noget andet budskab til flygtninge og migranter i løbet af de seneste måneder: Tænk jer om en ekstra gang, før I kommer hertil.

Det fik international opmærksomhed, da Venstre-regeringen med opbakning fra de øvrige partier i blå blok samt Socialdemokratiet vedtog den såkaldte smykkelov, L87, som blandt andet gjorde det muligt for de danske myndigheder at beslaglægge smykker til en værdi over 10.000 kroner fra asylansøgere.

Ovenstående citat er fra New York Times’ journalist Dan Bilefsky, da han skrev om den nye lov.

Februar

Eva Kjer Hansen (V) måtte i februar sige farvel til sin post som miljø- og fødevareminister. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer. Vi har et land, vi skal redde, som har store problemer.

Anders Samuelsen udskød sin deadline til Venstre-regeringen fra grundlovsdag til jul. Inden jul skulle der være lettet i både bundskat og marginalskat, ligesom der skulle være minimum to procents vækst om året. Ellers ville der komme valg, lød det fra LA-lederen.

Ingen af delene kom inden jul.

- Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...

Blå bloks interne opgør om sin egen landbrugspakke udviklede sig til en reel regeringskrise, da Det Konservative Folkeparti var utilfredse med, at Miljø- og Fødevareministeriet inddrog positive miljøeffekter for årene 2012-2015 i beregningerne for 2016-2021 i den nye landbrugspakke, selv om førstnævnte periode ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

De Konservative havde derfor ikke længere tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), hvilket fik statsminister Lars Løkke Rasmussen til at udsende sit famøse tweet, hvor han gjorde det til et åbent spørgsmål, om der stadig var flertal bag Venstre-regeringen.

https://twitter.com/larsloekke/status/702207541867110400

- Tirsdag aften i denne uge meddelte vi, at vi ikke længere havde tillid til miljø- og fødevareministeren, da ministeren ikke har givet offentligheden et retvisende billede af konsekvenserne af landbrugspakken. I dag kan vi konstatere, at hun har valgt at trække sig.”

Trods lukkede møder og en form for gruppeterapi på Marienborg lykkedes det ikke Lars Løkke Rasmussen at holde hånden under sin miljø- og fødevareminister.

De Konservative stod fast, og Eva Kjer Hansen måtte træde tilbage, men partiet støttede stadig regeringen, understregede partiformand Søren Pape Poulsen i en opdatering på Facebook.

- Venstre og De Konservative er en slags søskende. Vi er ikke ens, men vi deler dog måske de samme borgerlige gener. Vi hører sammen, som brødre gør, og så slås man.

Midt i striden om landbrugspakken fyldte Det Konservative Folkeparti 100 år. Det markerede partiet med en større receptionChristiansborg, hvor blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt en tale med en indbygget reference til slagsmålet om landbrugspakken mellem Venstre og Konservative.

- Fra i aften skriver jeg kun digte og dødsannoncer.

Digteren Yahya Hassan forlader Nationalpartiet efter en periode med tumult og sammenstød med andre personer samt politiet.

Senere på året bliver han idømt et år og ni måneders fængselsstraf for blandt andet at skudt mod en 17-årig person, som blev ramt i foden og låret.

Marts

Anker Jørgensen døde i marts 93 år gammel. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

- Anker er ikke længere iblandt os. De ord skal vi have tid til at forstå. Det skal have tid til at synke ind. For på tværs af partiskel står Anker som et af de helt store mennesker i det 20. århundredes Danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skriver mindeord om partiets tidligere formand og landets tidligere statsminister Anker Jørgensen, der døde søndag den 20. marts 2016. Han blev 93 år gammel.

- Jeg bliver nødt til at følge mit hjerte.

Den tidligere social- og integrationsminister Manu Sareen skiftede i 2016 parti fra De Radikale til Alternativet.

Senere på året blev han officielt folketingskandidat, og i den forbindelse slog han fast, at han fremover vil have fokus på social bæredygtighed og dykke ned i politiske fordomme.

- Resultatet er klokkeklart: Det har kæmpe store konsekvenser, men minimale eller slet ingen gevinster.

Midt i marts blev det stærkt omdiskuterede kontanthjælpsloft vedtaget i Folketingssalen, og det huede bestemt ikke Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.

Socialdemokraterne vil dog ikke love at rulle loftet tilbage, hvis de får regeringsmagten efter næste folketingsvalg.

April

Pernille Schnoor forlod Socialdemokraterne og meldte sig i stedet ind i Alternativet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

- Der er i mange nekrologer ved hans død skrevet, at han var på fornavn med folket, og med rette. Men det var ikke for at blive populær, men fordi han forholdt sig både til folket som sådan og det enkelte menneske. Folket var et fællesskab af individer, og det måtte ikke glemmes.

Anker Jørgensen blev bisat fra Grundtvigs Kirke i København den 2. april.

Tidligere biskop Kjeld Holm forestod bisættelsen, som blev sendt direkte på tv og fulgt af en lang række mennesker både i og udenfor kirken.

- Vi byder Pernille Schnoor meget velkommen i vores folketingsgruppe.

Alternativets Rasmus Nordqvist skjulte ikke sin glæde over, at Pernille Schnoor i april besluttede at skifte Socialdemokratiet med Alternativet.

Schnoor blev valgt ind i Folketinget ved valget i juni 2015, men hun valgte at forlade Socialdemokratiet, fordi hun ikke var enig i den politik, der blev ført på Christiansborg.

- Så det tager jeg nu konsekvensen af og trækker mig fra at ville stille op som folketingskandidat for Alternativet.

April var også måneden, hvor Alternativet kom i medievælten i forbindelse med en anden historie. Partiet fik heftig kritik, da de meldte ud, at Mohammad Sabah Ahmad var blevet valgt som folketingskandidat i Østjylland.

Han har tidligere været talsmand for Grimhøjmoskéen i Aarhus i tre dage og er kommet med kontroversielle udtalelser om blandt andet straf for utroskab - det kom også frem, at han som 19-årig indtelefonerede en bombetrussel til Aarhus Universitet.

Til sidst trak han sit kandidatur.

Maj

Den kontroversielle Lars Hedegaard er medlem af Nye Borgerlige. Det blev han i maj. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

- Han er en led stodder, at han kan finde på det.

Søren Espersen (DF) og Jeppe Kofod røg i maj i totterne på hinanden, efter at Espersen havde brugt ordet "neger" om Barack Obama. Det fik Kofod til at twette på engelsk, hvor han oversatte "neger" på dansk til "nigger" på engelsk.

Undervejs truede Espersen med at melde afbud til en USA-tur med Udenrigspolitisk Nævn, men til sidst rettede Jeppe Kofod sit tweet.

- Velkommen på holdet til vores nye medlem Lars Hedegaard.

Lars Hedegaard, der er kendt som islamkritisk debattør og tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet, meldte sig ind i det nye højrefløjsparti Nye Borgerlige.

Senere på året samlede partiet nok underskrifter sammen, så de kan stille op ved næste valg.

- Vi træffer faktisk beslutningerne i fællesskab i Enhedslisten. Og det bliver vi med, selv om der nu kommer et nyt ansigt på valgplakaterne.

Maj var også måneden, hvor Enhedslisten skiftede frontfigur. Pernille Skipper afløst den populære Johanne Schmidt-Nielsen, der forlader Folketinget efter næste valg.

Juni

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl meldte sig under Folkemødet klar til at gå i regering - under visse forudsætninger. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

- Hvis vi ved et kommende valg har en opbakning i det niveau, som vi har nu, altså rundt regnet hver femte dansker, og vi punkt to indgår i en flertalskonstellation på Christiansborg, ligesom vi gjorde efter sidste valg, så vil man se, at så ender Dansk Folkeparti også med at sidde i regering.

Midt under Folkemødet på Bornholm kom Kristian Thulesen Dahl (DF) med denne udmelding. Partiet er altså parate til at tage det næste skridt - hvis forudsætningerne vel at mærke er til stede.

- De andre partier har valgt gå videre uden os.

Ganske opsigtsvækkende trådte De Konservative ud af forsvarsforligskredsen, fordi partiet ikke kunne gå med i en aftale om at købe 27 nye F35-kampfly til Danmark.

Konservative ønskede hele 43 kampfly, og at pengene til dem skulle findes uden for Forsvarets nuværende økonomiske ramme. Efter regeringsudvidelsen er partiet tilbage i forligskredsen.

- Vi strammer markant op på fagligheden på gymnasiet og udfordrer eleverne på deres studievalg.

I juni landede en aftale om en ny gymnasiereform, så man for fremtiden skal have over 5 i gennemsnit i årskarakter og mindst et gennemsnit på 3 i folkeskolens afgangsprøve for at komme direkte på gymnasiet.

Juli var uden nævneværdige politiske begivenheder.

August

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterer V-regeringens Helhedsplan i slutningen af august. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

- Den seneste uge har der i en række medier været rejst nogle anklager og mistanker mod mig. Alle i mine øjne grundløse og forkerte. Men jeg må konstatere, at der er rejst tvivl om min ledelse og forvaltning af tingene i Bruxelles.

Dansk Folkepartis stemmesluger Morten Messerschmidt trak sig som gruppeformand i Europa-Parlamentet, efter at eks-DF’eren Rikke Karlsson blandt andet havde politianmeldt ham for identitetstyveri.

Hun havde i Ekstra Bladet anklaget Messerschmidt for at have indsat hende i bestyrelsen for den omstridte fond Meld uden, at hun vidste noget om det.

- Jeg kan jo ikke forudse, hvor de her forhandlinger ender. Jeg synes, at det på alle måder er ok og fornuftigt, at folk med pænt store lønninger – ikke ekstravagante lønninger – og som udfylder vigtige jobfunktioner i Danmark, som der er skarp international konkurrence om, at de får en lavere skat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlagde sin længe ventede 2025-plan i slutningen af august og ville på daværende tidspunkt ikke lægge sig fast på, hvor slagsmålet om topskatten ville ende.

- Der er ingen ændringer i positionen.

LA-leder Anders Samuelsen stod fast på, at en lettelse i topskatten på fem procentpoint skulle gælde alle topskatteydere. Han afviste dermed statsminister Lars Løkke Rasmussens udspil i 2025-planen, hvor der blev lagt op til at sænke topskatten med fem procentpoint for indkomster mellem 467.000 og en million kroner.

September

På Socialdemokratiets kongres meddelte Mogens Lykketoft, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- De kan lige så godt på forhånd vide, at vi ikke ender med en aftale, hvor topskatten bliver sænket med fem procentpoint hele vejen op, som de har gjort til et ultimativt krav.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl bryder sig ikke om ultimative krav, men stillede alligevel selv et i september. Her gjorde han det klart, at Dansk Folkeparti ikke ville med gå med til en aftale om at lette topskatten med fem procentpoint for alle.

- Jeg må blankt erkende, at jeg gik for langt. Det var forhastet.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl vendte på en tallerken og erkendte, at han gik for langt, da han i valgkampen forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december sidste år garanterede, at han ville anbefale et "ja", hvis der kom en ny, ren Europol-afstemning.

- Men 13. gang tager jeg ikke med i valgkamp. Det betyder jo ikke, at jeg holder op med at interessere mig for politik, og hvis mit parti kan bruge mig til at løse nogle opgaver, er jeg stadig til rådighed.

På den socialdemokratiske kongres i Aalborg i september sagde den tidligere partiformand Mogens Lykketoft stop – han ville genopstille ved næste folketingsvalg.

Han vil blandt andet bruge sin tid på at skrive erindringer om de mange år i dansk politik – blandt andet om en opringning fra Anker Jørgensen.

Oktober

Pernille Vermund afleverede i oktober det nødvendige antal underskrifter til at stille op til Folketinget. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

- Ministeriet kan godkende partiets anmeldelse som fyldestgørende grundlag for partiets deltagelse i folketingsvalg.

Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund afleverede 21. september over 20.000 vælgererklæringer hos Social- og Indenrigsministeriet, og i begyndelsen af oktober kom ministeriets endelige godkendelse så. Nye Borgerlige får, som ønsket, partibogstavet D på stemmesedlen.

- Med det tidspres, vi har, kan det ikke lade sig gøre at komme i mål.

Forhandlingerne om regeringens udspil til en 2025-plan gik så meget i hårdknude, at de i oktober blev udskudt på ubestemt tid af statsministeren. Ikke længe efter valgte Løkke at udvide sin regering, og en helt ny økonomisk plan ventes at blive præsenteret i foråret.

- Der er slet ikke nogen tvivl om i min verden i hvert fald, at reglerne har været overholdt. At der så findes forskellige versioner af dagsordenerne, det må vi så se på.

Midt i oktober rejste en storm sig om Dansk Folkeparti og i særdeleshed stemmeslugeren Morten Messerschmidt.

Han afviste, at der uretmæssigt skulle være brugt EU-støttekroner til to af Dansk Folkepartis sommergruppemøder, men sagen udviklede sig, og Messerschmidt røg først ud af DF-ledelsen – siden sygemeldte han sig efter at have fået et ildebefindende. DF besluttede undervejs at betale knap en millioner kroner tilbage til EU.

- Jeg har kræfterne til det nu. Jeg har det godt, og jeg er helt rask igen. Og jeg savner politik efter tre års pause.

Den tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal bekendtgjorde et opsigtsvækkende comeback i oktober, da han meddelte, at han vil stille op til næste års valg til regionsrådet i Region Syddanmark. Søvndal opgav i 2013 sin post som udenrigsminister og forlod helt politik efter en blodprop i hjertet.

November

Med ét var topskatteslagsmålet begravet, og Anders Samuelsen og Liberal Alliance var en del af regeringen. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

- Det har bidraget til en god stemning mellem de blå partier. Der har været vilje til at finde løsninger, som alle kunne føle sig hjemme i.

Ultimative topskattekrav og 2025-udspil gav i løbet af efteråret regeringen store problemer med at få gang i de politiske forhandlinger, og Løkke så sig nødsaget til at dele tingene op.

Midt i november landede en blå finanslovsaftale, der i hvert fald for en stund skabte god stemning i den borgerlige lejr.

- Det er en invitation til at gå med i regeringen, og jeg håber, de tager imod den, for det vil være godt for Danmark.

Ikke længe efter finanslovsaftalen holdt Venstre landsmøde, og her overraskede statsministeren mange ved i sin tale at invitere De Konservative og Liberal Alliance med i regering.

Løkke lagde ikke skjul på, at han med udvidelsen håbede at kunne løse op for den topskatteknude, der havde præget blå blok hele efteråret.

- Først og fremmest kan den på dit nye kontor minde dig om den tid, hvor du red rundt på prærien som sherif

Efter præsentationen af det nye grundlag for VLAK-regeringen løftede Løkke sløret for, hvordan det nye ministerhold ser ud.

Regeringsudvidelsen betød blandt andet, Søren Pind (V) ikke længere er justitsminister, men nu må tage til takke med det mindre prestigefyldte uddannelses- og forskningsministerium. De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, har nemlig overtaget taktstokken i Justitsministeriet.

- Peters styrke var hans drive og store engagement. Han havde store armbevægelser og så sig sjældent tilbage, og var meget utålmodig efter at skabe resultater.”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var berørt af den tidligere Farum-borgmester Peter Brixtoftes død i begyndelsen af november.

Peter Brixtofte var en yderst populær borgmester i Farum fra 1986 og 16 år frem. Men den 6. februar kunne BT fortælle, at han havde brugt 150.000 kroner af kommunens penge på dyr rødvin.

December

Den nyudnævnte ældreminister, Thyra Frank (LA), er hurtigt kommet i vælten. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

- Så må de kommuner, hvor det ikke fungerer, simpelthen ud og finde ud af, hvordan de kan gøre det her bedre, siger Thyra Frank.

Danmarks nye ældreminister, Thyra Frank (LA), kom under heftig beskydning, efter at hun udtalte, at kommunerne har ansvaret for uværdige forhold på plejehjem.

Hendes reaktion kom i kølvandet på TV2’s afdækning af, hvordan plejepersonalets tid i stigende grad går med at dokumentere i stedet for at drage omsorg for kommunernes ældre.

- Det er klart, at vi ønsker en situation, hvor vi kan genetablere fuld grænsekontrol, og det er Schengen-reglerne, der står i vejen for de.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har været en af hovedpersonerne i hele forløbet om Europol, siden danskerne stemte nej ved folkeafstemningen i december sidste år.

Partiet garanterede fuldt og helt medlemskab af det fælleseuropæiske politisamarbejde trods et nej, men den aftale, Danmark er blevet tilbudt af EU, ligger et stykke fra det.

EU stiller som betingelse for Europol-aftalen, at Danmark accepterer Schengen-regler om åbne grænser, og det hindrer, at Dansk Folkeparti kan få indført permanent grænsekontrol. Alligevel er partiet gået med til aftalen, men vil stadig kæmpe for mærkesagen.

- Jeg afslår tilbuddet og glæder mig til arbejdet i Folketinget, blandt andet med kulturen og det nordiske

Venstreveteranen Bertel Haarder (V) opgav i december jobbet som generalkonsul i Flensborg, som han ellers var blevet tilbudt af statsministeren i forbindelse med regeringsudvidelsen.

Den tidligere kulturministers beslutning blev taget, efter at der i grænselandet havde været heftig kritik af udnævnelsen af ham som ny generalkonsul. Samtidig udtalte den afgående generalkonsul, Henrik Becker-Christensen, at han gerne havde beholdt jobbet.

- Den her sag er meget enkel. Vil vi bygge ny skole med alle moderne faciliteter bygget op fra bunden, eller vil vi bygge i eksisterende bygninger, hvor man ikke kan leve op til de samme krav, når det gælder funktionalitet og sikkerhed.

Der lå en bøvlet sag på den nye justitsminister Søren Pape Poulsens (K) bord, da han overtog fra Søren Pind - nemlig den om placeringen af en ny politiskole. Her stiller S og DF sig på bagbenene og nægter at gå med til nybyggeri i Herning, som regeringen ellers vil.

Den endegyldige beslutning blev udskudt igen kort før jul.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk