44 kampvogne skal moderniseres: Koster mindst 829 millioner mere end forventet

Det møder kritik fra flere partier, at regningen bliver mere end fordoblet.

Danmark købte i 2004 51 Leopard 2A5-kampgvognen. Kampvognene ses her under en øvelse i Oksbøl tilbage i 2017. (© Henning Bagger/Scanpix 2017)

Når Forsvaret skal modernisere deres kampvogne Leopard 2A5, bliver regningen markant højere, end man i første omgang havde budgetteret med.

Det fremgår af et aktstykke, som Forsvarsministeriet har oversendt til godkendelse hos Finansudvalget.

Regningen bliver ifølge Forsvarsministeriet 829,3 millioner kroner dyrere i forhold til det, man regnede med, da restaureringen blev godkendt i 2016. I aktstykket udelukker ministeriet ikke, at regningen kan stige yderligere.

Det betyder, at Forsvaret frem mod 2023 kommer til at betale næsten halvanden milliard kroner for at få renoveret deres 54 ton tunge kampvogne.

Det vækker undren hos flere partier i oppositionen, at regningen nu ser ud til at blive mere end fordoblet.

Hos Socialdemokratiet har man stillet spørgsmål til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) om den øgede udgift, men er ikke blevet helt betrygget af svaret.

- På det tidspunkt, vi traf beslutningen i 2016, lød regningen på godt 600 millioner kroner, og det er blevet til nogle flere penge nu. Derfor kan man gøre sig den overvejelse, om vi måske skulle planlægge at købe nogle nye kampvogne i stedet for at reparere på de gamle, siger medlem af Forsvarsudvalget Bjarne Laustsen, der blandt andet undrer sig over, at det koster næsten 200 millioner kroner at skifte motorerne ud i de 44 kampvogne.

Hos Enhedslisten, der ikke er med i Forsvarsforligskredsen, tager man kritikken en oktav op.

- Gang på gang ser vi på forsvarsområdet, at de her store våbenprojekter skrider og bliver dyrere og dyrere. Og så skal Folketinget efterfølgende bare bevillige pengene – det synes jeg simpelthen ikke er rimeligt, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm.

DF: Øgede udgifter er helt i orden

Det var efter et meget klart ønske fra Forsvaret, at politikerne for to år siden besluttede, at de danske kampvogne skulle moderniseres.

Den gang lød det fra Forsvaret, at det ville blive to til tre gange dyrere at købe nye kampvogne i forhold til at betale udgifterne på 600 millioner kroner.

- Nu bringer vi Leopard 2 op på højeste standard både operativt og teknisk, sagde projektleder i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Viggo Lemche, til soldaternes fagblad.

Hos Dansk Folkeparti mener man ikke, at de øgede udgifter er et problem. Forsvarsordfører Jeppe Jakobsen mener stadig, at det er den rette beslutning at modernisere kampvognene frem for at købe nye.

- Det er mange penge, men det er glædeligt, at alle vores kampvogne bliver repareret, så de er i stand til at køre, hvilket de ikke var førhen, siger han.

Når udgifterne bliver så markant forøget, hvilke overvejelser bør man så gøre sig i forhold til at købe helt nye kampvogne i stedet for at modernisere de gamle?

- Det er selvfølgelig en afvejning, om det bedre kan svare sig at købe nye kampvogne. Men den kampvogn, vi har i Danmark, er internationalt anerkendt som en af de allerbedste kampvogne, så derfor synes jeg, at det giver god mening at holde fast i vores Leoparder, siger ordføreren.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ikke ønsket at stille op til et interview om sagen. Forsvarsministeriet oplyser i en længere mailsvar, at "opgraderingen af kampvognene finansieres indenfor forsvarets samlede økonomiske ramme".

DR Nyheder ville gerne have hørt ministeren, om han betragter en merudgift på mere end 800 millioner kroner for acceptabel. Desuden vil vi gerne have hørt ministeren om, hvor de 800 millioner kroner skal findes i Forsvarets materialebudget, og hvorfor priserne på projekter i Forsvaret skrider igen og igen.

DR Nyheder har også været i kontakt med Venstres forsvarsordfører, Peter Juel-Jensen, der ikke ønsker at udtale sig om sagen og henviser til Forsvarsministeriet.

Folketingets Finansudvalg har endnu ikke endeligt godkendt de forhøjede udgifter.

Leopard 2

  • Leopard 2A5-kampvognen er Forsvarets største pansrede køretøj. Med sin 120 mm stabiliserede kanon er Leoparden i stand til at bekæmpe mål på ud til 4.000 meters afstand i både dagslys og i mørke.

  • Ifølge Forsvarets hjemmeside har Danmark 57 Leopard 2-kampvogne. Kampvognen kan skyde en fart på 68 km/t og vejer 54 ton.

  • Alle danske Leopard 2A5 er købt som brugte Leopard 2A4 fra den tyske hær, som så senere er blevet opgraderet til den standard, der betegnes Leopard 2A5. Kilder: Forsvaret og Pansermuseet