5 afgørende øjeblikke, som afgjorde magtkampen i Venstre

Flere dramatiske møder har ledt op til, at Venstre i dag vælger ny ledelse. Læs her, hvad der skete bag kulissen.

(Foto: Clara Juliane Münnecke)

I dag skal 850 delegerede Venstre-folk vælge ny formand og ny næstformand på partiets ekstraordinære landsmøde i Herning. Men hvorfor?

Partiet fik en flot fremgang ved folketingsvalget i juni og gik på sommerferie uden umiddelbar udsigt til et dramatisk formandsskifte. Så hvad skete der?

Forstå det dramatiske forløb i Venstre gennem fem afgørende øjeblikke, der har udløst formandsskiftet på det ekstraordinære landsmøde i dag:

DR2 og DR.DK sender direkte fra landsmødet fra klokken 9.30. Afgørelsen ventes at falde ca. klokken 12.45.

Mødet, der nedstemte Løkkes plan

(Foto: Clara Juliane Münnecke)

Der gik hele to måneder fra folketingsvalget 5. juni, til Venstres folketingsgruppe fordelte de vigtige poster i ledelsen 5. august. Det var nok en lidt for lang sommerferie, erkendte Lars Løkke Rasmussen, efter rygterne om hans snarlige afgang havde svirret i noget tid.

For som han formulerede det: "Når katten er ude, leger musene på bordet". Og nogle af hans partifæller brugte ventetiden på at lægge kabaler for de magtfulde poster.

Posterne blev fordelt på et gruppemøde på Christiansborg. Her fremlagde Løkke sin plan: Kristian Jensen som gruppeformand, Jakob Ellemann-Jensen som politisk ordfører og Inger Støjberg som gruppenæstformand.

Men dén kabale var folketingsgruppen ikke klar på. De valgte Sophie Løhde i stedet for Inger Støjberg. Dermed røg Løkkes plan af bordet, og det midt- og vestjyske bagland var skuffede over, at deres lokale stemmesluger ikke fik plads i ledelsen.

På det efterfølgende pressemøde kredsede de fleste spørgsmål om, hvorvidt Løkke ville fortsætte som formand - og om Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen var klar til at tage over.

- Jeg er formand for Venstre, og det bliver jeg ved med at være, forsikrede Lars Løkke Rasmussen.

Se pressemødet efter gruppemødet, hvor topposterne i folketingsgruppen blev fordelt

Sommergruppemødet: Det har slået nogle gnister

(Foto: Clara Juliane Münnecke)

Med sol og sommervarme fremstod Kragerup Gods idyllisk fredag den 9. august, men i den nærliggende lade var der alt andet end idyl. Her var Venstres folketingsmedlemmer samlet til sommergruppemøde.

To dage forinden havde Kristian Jensen pustet til gløderne i den ulmende formandskamp ved i et interview med Berlingske at skyde tankerne om en SV-regering, som Lars Løkke Rasmussen introducerede under valgkampen, ned.

Kort efter klokken 11 kunne flere medier fortælle, at partinestor Claus Hjort Frederiksen på mødet inde i laden havde bedt Kristian Jensen om at trække sig som næstformand, fordi han havde været illoyal og undermineret sin formand.

Da hovedpersonerne endelig dukkede op til det flere gange udskudte pressemøde, skete det ganske opsigtsvækkende i en golfvogn med Lars Løkke Rasmussen ved rattet, Kristian Jensen på passagersædet og Jakob Ellemann-Jensen afslappet vinkende på bagsædet.

- Vi kan lige så godt være ærlige - det har slået nogle gnister, erkendte Lars Løkke Rasmussen.

Imens sad Kristian Jensen og lignede “en undskyldning”, som DR’s politiske analytiker Bjarne Steensbeck beskrev det.

- Vi har jo haft en helt åben og fri diskussion, men vi er jo også enige om, hvor vi skal hen. Det er Kristian også, du kan jo selv sige noget, forklarede han og pegede på sin næstformand.

Men enigheden rakte ikke til Claus Hjort Frederiksen, der efter pressemødet lod sin holdning skinne tydeligt igennem og over for de mange fremmødte journalister kaldte det "uholdbart", at næstformanden "underløber partiets formand".

Se et klip fra pressemødet i forbindelse med Venstres sommergruppemøde

Telefonmødet: Rørt brik skal flyttes

(Foto: Clara Juliane Münnecke)

Den 14. august kl. 20 ringede de 24 medlemmer af Venstres forretningsudvalg op til en mødetelefon. De koblede sig på med en kode. Efter nogle kaotiske dage var der brug for, at det magtfulde udvalg talte sammen.

Op til mødet havde Lars Løkke, Claus Hjort Frederiksen og partisekretær Claus Richter lavet et notat, der skulle klarlægge arbejdsfordelingen mellem formand og næstformand. Der skulle ikke være tvivl om, hvem der tegnede den politiske linje. Men det var ikke nok til at tilfredsstille det utilfredse bagland. For da Lars Løkke gav ordet frit, var Stephanie Lose, regionrådsformand i Region Syddanmark, den første til at tage det.

"Rørt brik skal flyttes," sagde hun. Præcis samme ord havde Løkke brugt internt i partiet, da han i spidsen for VLAK-regeringen foreslog at nedlægge regionerne. Et forslag, der mødte stor modstand hos Stephanie Lose og i Venstres bagland og blev set som et udtryk for den manglende kontakt mellem partitoppen på Christiansborg og baglandet.

Nu brugte Lose de samme ord til at sige, at den interne diskussion om, at der var brug for nye kræfter i spidsen for partiet, ikke bare kunne pakkes væk. "Majonæsen er ude af tuben," som hun også udtrykte det på telefonmødet.

Hendes budskab var klart – ledelsen var ikke den rigtige til at stå i spidsen for Venstre frem mod næste valg. Og det var også den melding, hun fik fra Venstre-folk i hendes eget område. Flere bakkede Lose op, men der var også støtte til Løkke fra andre sider.

Efter mødet trak Claus Hjort Frederiksen sit krav om, at Kristian Jensen burde træde tilbage, tilbage. Nu havde Venstre den rette ledelse, mente veteranen. Og Kristian Jensen sagde, at der var luftet ud og skabt klarhed.

Men det var ikke nok til at tilfredsstille baglandet. Den bold, som Stephanie Lose havde sparket til under mødet, rullede videre.

Se Jakob Ellemman-Jensen fortælle om telefonmødet

Mødet på kroen: Midtjydernes svære opkald til Løkke

(Foto: Clara Juliane Münnecke)

Situationen var højspændt, da Venstre i Region Midtjylland holdt møde den 26. august. Den midtjyske region bliver betegnet som partiets kerneland, da den dækker de midt- og vestjyske områder, hvor Venstre står meget stærkt.

Mødet begyndte klokken 16.30. På forhånd havde deltagerne forsøgt at holde det hemmeligt, hvor det foregik. Men det slap ud, at de mødtes på Paarup Kro. Måske ikke så overraskende, for kroen bliver ofte brugt til møder for Venstres bagland på de kanter. Den ligger tæt på afkørsel 35 på motorvejen mellem Herning og Silkeborg, så det er cirka i midten, når folk både kommer fra Hvide Sande, Horsens, Lemvig og Randers.

Inden mødet havde formanden for Venstre i den midtjyske region, Jens Nicolai Vejlgaard, talt med formændene for de andre regioner om den anspændte situation. Han var også mødeleder.

Stemningen var alvorlig. Flere har kendt Lars Løkke og Kristian Jensen i mange år, og nu var de ved at trække tæppet væk under dem. Alle 19 kommuneforeningsformænd fik hver især ordet for at sige, hvad de mente. Og efterhånden stod det klart, at der var enighed rundt om bordet: Venstre kommer ikke ud af krisen med Løkke og Jensen i front.

Klokken 18.15 var det slut. Jens Nicolai Vejlgaard var i første omgang tavs om, hvad der var sket. Men bag kroens mure var der truffet en vidtgående og opsigtvækkende beslutning.

Jens Nicolai Vejlgaard fik nemlig til opdrag at ringe til Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen med følgende besked på vegne af alle Venstres hovedbestyrelsesmedlemmer i Region Midtjylland:

- Af hensyn til Venstres fremtid, troværdighed og stabilitet opfordrer vi formandskabet til, at de trækker sig kollektivt.

Se Jens Nicolai Vejlgaard fortælle om mødet på Paarup Kro:

Braget i Brejning

(Foto: Clara Juliane Münnecke)

Det var en flok rystede og for fleres vedkommende også tårevædede Venstre-folk, der forlod partiets hovedbestyrelsesmøde på Hotel Comwell Kellers Park i Brejning lørdag den 31. august.

De havde lige været vidne til, at Lars Løkke Rasmussen meddelte, at han ikke med sin selvrespekt intakt kunne fortsætte som deres formand - for derefter at forlade lokalet og køre væk.

Aftenen forinden havde der været forretningsudvalgsmøde på samme hotel, hvor Kristian Jensen foreslog, at de begge trak sig for at lade partiet "starte på en frisk". Det afviste Løkke. Og det fik så Kristian Jensen til at udfordre ham på formandsposten.

Men så langt nåede det ikke. Da de mødtes igen næste morgen, havde Lars Løkke truffet sin beslutning om at gå af. Han var vred over, at forretningsudvalget blankt havde afvist hans krav om at få lov til at præsentere sit politiske projekt på et ordinært landsmøde, før der skulle stemmes om formandsposten.

I stedet slog forretningsudvalget fast, at der skulle afholdes et ekstraordinært landsmøde med kun to punkter på dagsordenen: Valg af formand og valg af næstformand.

Modsat Kristian Jensen, der med en grødet stemme og tårer i øjnene tog sin afsked foran den samlede danske presse ved hotellet, nøjedes Lars Løkke med at udsende et tweet:

- Vigtigt at holde fast i sin selvrespekt. Kan ikke være formand for et parti, hvor jeg som formand afskæres fra min mulighed for at få diskuteret og afprøvet den politiske linje, jeg har lagt, i det landsmøde-forum, hvor jeg er valgt. Tak for mange gode år.

En del af Løkkes støtter kaldte efterfølgende afskeden med formanden gennem et årti for både urimelig, uværdig og beskæmmende. Løkke møder da heller ikke op til det ekstraordinære landsmøde i dag. Men han regner med at komme til det ordinære landsmøde i november og - som traditionen tilskriver - at blive klappet farvel.

Se Kristian Jensen opgive sin ambition om en dag at blive Venstres formand: