Det er ikke kun halvdelen af folketingsgruppen, der er forsvundet fra Nye Borgerlige.
Ifølge Nye Borgerliges sekretariatschef, Lars Eldrup, har partiet mistet omkring 500 medlemmer alene den seneste uge, siden formand Lars Boje Mathiesen blev afsat og ekskluderet af hovedbestyrelsen.
Tallet er inklusiv de medlemmer, som partiet selv har ekskluderet, og dem der ikke har forlænget deres medlemskab.
Og tumulten i partitoppen har skabt ekstra arbejde i de lokale valgkredse.
Flere kredsformænd fortæller til DR, hvordan de har oplevet en stor frustration over de personsager, der har skabt ballade og uro i partiet.
- Vi har mistet en fem-ti procent af vores medlemmer hen over weekenden. De har været vrede og skuffet over, hvordan fyringen af Lars Boje Mathiesen er forløbet, siger Peter Schou, der er formand i Aarhuskredsene.
Lars Boje Mathiesen stillede selv op i Aarhus, og var ifølge Peter Schou en populær mand.
Derfor tror han også, at det østjyske er blevet ramt ekstra hårdt.
- Mange siger, at de vil blive ved med at stemme på partiet, men nu stemmer de med fødderne ved at forlade organisationen som en protest, lyder forklaringen.
Fire af de i alt 500 medlemmer, der har forladt partiet den seneste uge, er byrådsmedlemmer.
De har alle fire udtalt i lokale medier, at det er sket som direkte konsekvens af eksklusionen af Lars Boje Mathiesen og balladen i partiet.
'Det er noget roderi'
Medlemsflugten har dog stået på i længere tid.
Siden folketingsvalget i november har Nye Borgerlige mistet omkring 2.000 medlemmer, oplyser sekretariatschef Lars Eldrup.
Partiet vil dog ikke fortælle, hvad medlemstallet præcist var ved valget i november, og hvad det er nede på i dag.
Ifølge størstedelen af de i alt 23 lokalkredsformænd, som DR har snakket med, kan udmeldelserne tilskrives den samlede tumultariske periode, som partiet har været igennem siden valget.
Her har to folketingsmedlemmer, Mette Thiesen og Mikkel Bjørn, forladt partiet til fordel for Dansk Folkeparti.
Et byrådsmedlem er blevet ekskluderet, og 13 har selv valgt at forlade partiet.
Partiets stifter, Pernille Vermund, trak sig som formand og meldte ud, at hun ikke ville stille op til næste folketingsvalg. Den beslutning fortrød hun igen, da Lars Boje Mathiesen efter blot en måned som formand blev ekskluderet på grund af en strid om penge.
- Der er små portioner, der har forladt partiet hver gang. De er irriteret over den ustabilitet, der er. Det er ikke på grund af politikken, at de har forladt partiet. Det er alt balladen, siger Mikael Einspor, der er formand i Hillerødkredsen.
En af dem, der har forladt partiet, er byrådsmedlem i Jammerbugt kommune John Bjerg. Han forlod partiet i lørdags og er blevet løsgænger.
- Det er stadigvæk den rigtige politik. Men med alt den ballade, der er foregået, så er det ikke der, jeg skal være, siger han.
John Bjerg har på det seneste brugt mere tid på at svare på spørgsmål om "spektaklet" i partiet, end han har på sit arbejde i kommunen. Og til sidst kunne han ikke klare det mere.
- Folk spurgte om, hvad der nu skulle ske? Er I færdige? Er de helt tossede i hovedet på Sjælland? Og vi kan ikke svare. Vi er næsten så langt, som vi kan komme fra Sjælland. Det er dem, der styrer det hele derovre. Vi kan jo bare stå og ryste på hovedet, siger han.
Mikael Einspor fra Hillerød fortæller også, at han i den seneste tid har "rendt sindssygt hurtigt" for at snakke med medlemmer og svare på spørgsmål for at kunne mane lidt til ro.
- Jeg er ikke efter nogle enkeltpersoner, men det er noget roderi. Og jeg bryder mig ikke om det. Jeg ville hellere bruge min tid på at hjælpe de mennesker, der er i kommunalbestyrelserne, siger han.
'Rolig nu, rolig nu'
Det samme er tilfældet i Ringkøbing-Skjern. Især efter nyheden om Lars Boje Mathiesens afgang tikkede ind fredag morgen.
- Jeg havde en del frustrerede medlemmer i røret, der spurgte, hvad det her nu var for noget, siger John Svendsen, der er formand i Ringkøbing-Skjernkredsen.
Og da Lars Boje Mathiesen kom med en helt anden forklaring på eksklusionen end hovedbestyrelse i partiet, skabte det endnu mere uro hos medlemmerne i Ringkøbing-Skjernkredsen.
- Jeg sagde til mine medlemmer: Rolig nu, rolig nu. Vi er nødt til at høre, hvad der er ret og vrang.
Fredag aften i sidste uge blev der afholdt et online møde, hvor Nye Borgerliges hovedbestyrelse orienterede kredsformænd og folkevalgte om baggrunden for eksklusionen.
Her blev der efterspurgt nogle helt konkrete beviser for, at Lars Boje Mathiesen skulle have krævet 350.000 kroner til en personlig kampagne og 55.000 kroner i månedsløn i formandshonorar i en uopsigelig kontrakt på fire år.
På et online møde søndag blev der derfor fremlagt beskeder og mails.
- Vi mener ikke, at de skulle have ekskluderet ham. Han skulle selv have haft lov til at gå, så bølgerne ikke var blevet så høje. Men som beviserne er lagt frem, ville det alligevel være endt på samme måde, siger John Svendsen.
Rundt i hele landet har de lokale kredsformænd haft travlt med at overtale medlemmer til at blive.
- Der er nogle, som melder sig ud, og sådan er det. Der har været turbulens det sidste stykke tid. Men hvis de henvender sig direkte til mig, så tager vi en snak om det, siger Per De Fries Andreasen, formand i Mariagerfjordkredsen.
Det samme gælder i Silkeborg.
- Der har været et par udmeldinger i weekenden. De meldte sig ind på grund af Lars Boje og har derfor meldt sig ud igen. Men generelt tror vi på partiets politik og gider ikke alt det personfnidder, siger Gitte Keller, formand i Silkeborgkredsene.
Vermund er tilbage
På trods af den hårde periode ser flere kredsformænd positivt på partiets fremtid.
Det skyldes i høj grad, at Pernille Vermund er klar til at tage en tørn mere i formandsstolen.
Langt de fleste kredsformænd, som DR har snakket med, tror på, at hun kan genrejse partiet.
- Det er klart, at al balladen har resulteret i noget vælgerflugt. Og der skal laves et stort stykke arbejde, hvis vi skal have en berettigelse. Men vi er meget fortrøstningsfulde. Der er lang tid til et valg, siger Henrik Stenholdt, der er formand i Ikastkredsen.
På Pernille Vermunds egen hjemmebane i Helsingørkredsen er formanden, Per Espersen, også glad for, at partistifteren igen vil stille sig i spidsen for partiet.
Også selvom hun for nylig trak sig som formand og meldte ud, at hun snart var færdig med politik.
- Det er det eneste fornuftige. Jeg synes, det er synd for hende. Det må være træls for hende. Men hun har arbejdet for det her i otte år og fået en masse mennesker til at følge sig. Og så kan hun ikke som kaptajn forlade skuden, hvis den er ved at synke, siger han.
Der er dog ting, hun bør videreføre fra Lars Boje Mathiesens korte formandskab, mener flere kredsformænd.
- Han startede nogle informationsmøder søndag aften, som jeg synes var et godt tiltag, siger Susanne Marianne Møller, formand i Frederikshavn.
Det samme gør sig gældende i Brønderslev.
- Han er ikke bare en dum politiker, der kun har gjort dumme ting. Der er blandt andet blevet indført kortere kommunikationsveje fra kredsene til sekretariatet. Det er positivt. Det må man gerne fortsætte med, siger Idon Brødbæk, formand i Brønderslevkredsen.
I Mariagerfjord, siger lokalformanden det direkte:
- Lars Boje har ikke kun lavet lort, undskyld mit sprog. Noget af det, han satte i gang, skal vi fortsætte med. Vi arbejder på en bedre struktur for, at partiet skal hænge bedre sammen ude i landet. Det er der brug for, siger Per De Fries Andreasen.
I Aarhuskredsen overvejede formanden, Peter Schou, selv at melde sig ud af partiet. Men det kom dog aldrig længere end overvejelserne.
- Jeg var noget skeptisk i fredags, indtil Pernille Vermund kom tilbage. Hvis ikke, så havde vi været rigtig hårdt ramt. Men vi har forladt os for meget på, at hun har førertrøjen og troet på, at hun var udødelig. Vi skal sørge for at have nogle næstkommanderende, der er klar til engang at tage over, siger han.
Vermund: Flere skeletter på vej
Partistifter Pernille Vermund, der nu selv vil være formand igen, er ked af de mange udmeldelser.
- Det er brandærgerligt, at partiet står i den situation, vi står i nu. Det har været meget kaotisk.
Hun kan godt forstå, at der er medlemmer, som ikke vil være en del af det kaos, partiet har været i de seneste måneder.
- Det er sådan, det desværre er i politik. Det går godt, det går skidt. Det handler om at samle alle kræfter og sørge for at komme op, når man er nede, som vi er nu, og ligger på bunden.
Kan Nye Borgerlige komme igen fra det her?
- Ja, selvfølgelig kan vi det. Det er ikke let. Det er en svær opgave. Det har været en turbulent tid. Og jeg tror ikke, vi har set det sidste af turbulensen. Der går nok noget tid, før alle skeletter er ude af skabet.
Tror du på, at medlemmerne kommer til at vende tilbage igen?
- Det må tiden vise. Jeg tror ikke på, at man kommer til at vende tilbage igen til Nye Borgerlige, før folk har tillid til, at der er ro på igen. Og det kan jeg godt forstå. Man skal vise det og ikke sige det. Så jeg kommer til at arbejde solen sort for at få genrejst partiet, siger Pernille Vermund.