500 sygeplejersker er forsvundet fra sygehusene, siden Mette Frederiksen lovede 1.000 flere

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener, at udfordringen kun er blevet større, når det gælder manglen på sygeplejersker.

Økonomien bag de 1.000 ekstra sygeplejersker er ved at blive forhandlet på plads i forbindelse med finansloven. (Foto: Linda Kastrup © Linda Kastrup)

Det er lidt over et år siden, at Mette Frederiksen lovede, at hvis hun fik statsministerposten, ville hun skaffe 1.000 flere sygeplejersker i 2021.

Men i løbet af det seneste år er antallet af sygeplejersker på sygehusene faldet med 473 årsværk.

Værst ser det ud i Region Sjælland. Her var der i 2. kvartal i år 155 årsværk færre blandt sygeplejersker sammenlignet med 3. kvartal sidste år.

Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Et årsværk svarer til den samlede arbejdstid for én persons fuldtidsarbejde i et år.

Dansk Sygeplejeråd: Regering er bagud

Helle Dirksen, der er formand for Dansk Sygeplejeråds kreds Sjælland, mener, at regeringen er bagud med point fra starten, når det gælder at rekruttere flere sygeplejersker til sygehusene.

- Vi starter fra under nulpunktet. Jeg går ud fra, at de manglende sygeplejersker skal lægges oven i de 1.000, som mangler i forvejen, siger hun.

Helle Dirksen bakkes op af professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.

Han ser det som en meget stor udfordring at finde de ekstra sygeplejersker, som regeringen gik til valg på.

- Det er jo ikke sådan, at 500 sygeplejersker er arbejdsløse. Jeg tror på, at de er søgt ud i kommunerne og i almen praksis, lyder det fra Kjeld Møller Pedersen.

Minister: 'Udfordring bliver større'

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) anerkender, at udfordringen kun er blevet større, når det gælder manglen på sygeplejersker.

- De nye tal viser, at mens vi har diskuteret det her, er det gået i den forkerte retning, siger han.

I Region Sjælland skyldes det faldende antal sygeplejersker blandt andet en stor fyringsrunde sidste år.

- Hvis det kan lade sig gøre at fyre så mange sygeplejersker, så må det også kunne lade sig gøre at få tallet til at gå den anden vej, lyder det fra Magnus Heunicke.

Sundhedsministeren pointerer dog, at regeringen forhandler økonomien bag de 1.000 ekstra sygeplejersker på plads i forbindelse med finansloven.

- De nye tal viser, at der er et kæmpe behov. Det kan man se på tallene og på hvert eneste sygehus. Når vi sætter penge af til flere sygeplejersker, så er det for at få vendt udviklingen, siger han.