624 har meldt sig selv med ulovligt luftgevær

Efter en ny våbenlov blev indført i sommer, har 624 danskere meldt sig selv med ulovlige luftgeværer.

Hvis du har et luftgevær liggende med en kaliber på mere end 4,5 millimeter, så skal du anmelde det til politiet. Og vil du have lov til at bruge det, skal du have tilladelse. (© Colourbox)

Hvis der ligger et luftgevær under din hovedpude, i garagen eller på teenagesønnens skrivebord, så er det måske en god idé lige at ringe til den lokale betjent.

For efter en ny våbenlov trådte i kraft i sommer, er luftvåben luft- og fjedervåben med en kaliber på over 4,5 millimeter blevet omfattet af våbenloven, og derfor skal det meldes til politiet, hvis man har et luftgevær liggende.

Siden loven trådte i kraft 1.juni 2012 har 624 borgere selv anmeldt, at de er i besiddelse af et luft- eller fjedervåben.

Det viser tal fra landets politikredse, som indgår i et skriftligt svar fra justitsminister Morten Bødskov (S) til Folketingets Retsudvalg.

Det anslås, at der er 800.000 luft- og fjedervåben i omløb i Danmark, men det er tilsyneladende uvist, hvor mange af dem der har en kaliber på mere end 4,5 millimeter.

Udskældt våbenlov

Det medførte stor debat på Christiansborg, da S-SF-R-regeringen sidste år strammede våbenloven og dermed kriminaliserede ejere af bestemte typer luftgeværer.

Især Venstre mente, at den nye våbenlov var alt for omfattende og restriktiv, og justitsminister Morten Bødskov blev indkaldt til samråd for at forklare, hvorfor kalibergrænsen skulle ligge netop på 4,5 millimeter.

Her lød forklaringen, at der i dag findes luftvåben på markedet, der kan være ligeså farlige som egentlige skydevåben.

Hvis du har et luftgevær med en kaliber på mere end 4,5 millimeter liggende, kan du inden 1.juni 2013 melde det til politiet. Hvis du herefter vil have lov til at bruge det, skal du have enten en våbentilladelse, et jagttegn eller en våbenpåtegning på et medlemsbevis til en skytteforening.