67 kvinder valgt til Folketinget

Det betyder, at kvinderne får tre pladser færre end ved valget i 2011.

Det Konservative Folkepartis Mai Mercado, Dansk Folkepartis Liselott Blixt og Det Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen er tre af 67 kvinder. (© DR)

Ved Folketingsvalget i 2011 kom historisk mange kvinder ind på Christiansborg. Helt præcis gjaldt det 70 kvindelige politikere, og valget blev dermed topscorer på antal af folketingspolitikere med kvindeligt fortegn.

Og rekorden bliver ikke slået med torsdagens folketingsvalg, der som bekendt er afholdt på 100-året for kvindernes stemmeret.

Efter valget står det klart, at 67 sæder i Folketinget skal indtages af kvindelige politikere, mens 112 er reserveret til mænd. Kvinderne går dermed tre mandater tilbage sammenlignet med det forgående valg.

De kvindelige Christiansborg-politikere kommer således til at udgøre 37,4 procent af de folkevalgte på borgen i den kommende periode. Det svarer til kønsfordelingen efter valget i 2007. Her blev også 67 kvinder valgt ind.

Kigger man tilbage på kønsfordelingen i Folketinget igennem tiden, har der ikke været de store udsving siden 1998.

Også i 1998 fik 67 kvindelige politikere et kontor i Folketingets lokaler, og ved de efterfølgende valg, har det ikke rykket sig meget. Således har mellem 67 og 70 kvinder kunnet indfinde sig på borgen ved de seks seneste folketingsvalg.

Det laveste antal kvinder, der har siddet på Christiansborg siden den seneste grundlovsændring i 1953 var i 1957.

Dengang var kun 15 af medlemmerne i Folketinget ikke mænd. Eller sagt med andre ord, 8,4 procent af medlemmerne var kvinder mellem 1957 og 1960.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk