8 ud af 10 danskere støtter pant på alle typer plastikflasker

9 ud af 10 flasker og dåser kom sidste år retur i pantsystemet, som et flertal af danskerne bakker op om.

Fra 1. januar 2020 udvides pantsystemet til også at omfatte juice og saftevand. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Fra 1. januar 2020 kan du få pant tilbage på dine juice- og saftflasker. Det har regeringen med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i spidsen i dag meddelt. Og det tyder til, at en stor del af befolkningen bakker op om udvidelsen af pantsystemet.

I en ny Epinion-måling for DR svarer 80 procent af de adspurgte i hvert fald, at de er "helt enig" eller "overvejende enig" i, at man bør indføre pant på alle typer plastikflasker.

Både røde og blå vælgere og kvinder og mænd bakker nogenlunde lige meget op om, at der skal pant på alle plastikflasker. Til gengæld er der en større andel af folk på 56 år og derover, der er "helt enig" eller "overvejende enig", nemlig 88 procent, mod tilsvarende 67 procent blandt de 18-34-årige.

Opbakningen til pantsystemet er der ikke kun, når man spørger danskerne - den er der også i praksis, når man ser på, hvor mange dåser og flakser, der kommer retur.

Sidste år blev 1,2 milliarder tomme dåser og flasker afleveret tilbage i pantsystemet. Det var 9 ud af 10 dåser og flasker med pant, der blev returneret.

Dermed er danskerne nogle af de bedste i verden til at returnere pant, lyder det fra Dansk Retursystem, som siden 2002 har haft eneret på at drive det danske pantsystem.

- Den sidste måling, vi lavede, den viste faktisk, at 91 procent af danskerne bakker op om pantsystemet som det er i dag. Og vi mærker det jo også i praksis. Systemet modtog sidste år 1,2 milliarder emballager – det er i snit 3,5 millioner dåser og flasker hver eneste dag, siger administrerende direktør Lars Krejberg Petersen.

Han er derfor godt tilfreds med, at saft og juice bliver omfattet af pantsystemet fra 2020 - og han forventer, at det vil ske uden problemer.

- Det er produkter, der ligner meget de produkter, vi er vant til at håndtere. Og vi har jo prøvet det her før, siger han med henvisning til, at pantsystemet i 2008 blev omfattet til også at omfatte kildevand, iste og limonade og i 2005 blev alkoholsodavand, cider og energidrikke omfattet.

- Vi skal selvfølgelig tale med nogle nye producenter af juice og saft, men vi har i forvejen mere end 25.000 forskellige varenumre i pantsystemet. Bare sidste år fik vi 6.000 nye til. Så jeg er ret sikker på, at vi nok skal finde ud af at håndtere juiceproducenterne, så det kommer til at virke lige så godt som resten af systemet, siger Lars Krejberg Petersen.

Forventningen er, at pant på juice og saft hvert år vil sende en million flere emballager ind i pantsystemet hver uge - så Dansk Retursystem vil årligt skulle håndtere 52 millioner flere emballager.

- Vi skal bygge lidt om i vores centrale kapacitet for at kunne klare sorteringen af de her mange flasker, men det er ikke noget, forbrugerne kommer til at mærke noget til, forsikrer Lars Krejberg Petersen.

Facebook
Twitter