Å: Luk flygtningelejre og giv private penge for at huse flygtninge

Alternativet vil kanalisere millioner fra tomme flygtningelejre ud i kommunerne, hvor private med et ekstra værelse skal have mere støtte, hvis de huser en flygtning.

- Vi har flygtningelejre stående tomme i øjeblikket, der koster to millioner at holde kørende hver måned, siger Alternativets integrationsordfører Josephine Fock. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Vil du have en flygtning boende i en specialbygget hytte i haven og have penge for det? Hvis ja, så kan der være håb forude.

Står det til Alternativet, skal millioner af kroner fra flygtningelejre, der har stået tomme siden november, sendes ud i kommunerne og videre til private, som vil huse en flygtning.

- Vi har flygtningelejre stående tomme i øjeblikket, der koster to millioner at holde kørende hver måned. Det vil være en god idé at lukke de lejre, og så bruge pengene til at hjælpe private med at åbne deres hjem om, så de kan huse flygtninge, siger Josephine Fock, integrations- og udlændingeordfører for partiet.

I sidste måned viste tal fra Rigspolitiet, som Radio24syv havde fået aktindsigt i, at det har kostet omkring 17 millioner kroner at etablere og opretholde to modtagecentre til flygtninge, der siden november har stået tomme.

Det er den historie, der får Alternativet til at foreslå, at pengene i stedet bruges på at gøre det mere attraktivt for private at huse flygtninge.

Ifølge Josephine Fock vil forslaget både gavne integrationen og kommunerne, der på den måde får en hjælpende hånd til at finde billige boliger til de tusinder af flygtninge, der fordeles i landets kommuner i 2016.

- Vi er enige i Folketinget om, at det er en god idé at få flygtninge hurtigt i arbejde. Men det, som vi også ved, gavner integrationen, er jo at komme til at bo hos en privat familie, lære familien at kende og på den måde også lære lokalsamfundet omkring familien at kende. Det er altafgørende, at vi alle sammen er med til at hjælpe med at få integreret de her flygtninge hurtigst muligt, siger Josephine Fock.

Allerede i brug

Forslaget er dog allerede i brug i flere kommuner rundt omkring i landet, hvor private eksempelvis belønnes med 2.500 kroner om måneden, hvis de huser en flygtning.

Men med de penge, det koster at opretholde modtagecentrene, kan man sagtens gøre det endnu mere attraktivt for de private, der gerne vil huse en flygtning at give et nap med.

Og hvis der ikke er tilstrækkelig økonomi til at hjælpe kommunerne og de private med at huse flygtninge alene ved at lukke modtagecentrene, så er Alternativet parat til at finde finansieringen et andet sted.

- I virkeligheden er vi villige til at poste de penge i det, som der skal til. Gvis vi kan få flygtninge indkvarteret privat, så tror vi i virkeligheden, at vi er kommet et langt skridt af vejen mod en meget bedre integration. Derfor er det vigtigt at høre kommunerne, hvad det økonomiske behov er, og hvad det er, der skal til, for at få private til at tage en del af ansvaret ved at huse en flygtning, lyder det fra Josephine Fock.

Hun peger dog ikke konkret på, hvor mange penge, man er villig til at bruge, og hvor den ekstra finansiering skal komme fra.

Socialdemokraterne vil se nærmere på forslaget

Hos Socialdemokratiet hilser man som udgangspunkt forslaget velkommen, fortæller fungerende politiske ordfører, Ane Halsboe-Jørgensen.

Her vil man gerne være med til at lukke flygtningelejre, der ikke bliver brugt, for at bruge pengene bedre et andet sted.

- Vi har foreslået regeringen at lukke de flygtningelejre, når der ikke er behov for dem, så pengene kan blive brugt et andet sted. Og hvor det konkret skal være, er vi altid villige til at diskutere, siger hun, men understreger, at man ikke nødvendigvis vil bruge flere penge på området.

- Umiddelbart bruger vi rigtig mange penge på det her område. Derfor er det en løbene opgave for os at sikre, at hver eneste krone bliver brugt bedst muligt i stedet for altid at tænke, at flere penge er løsningen, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hos Alternativet vil man nu forhøre sig blandt resten af Folketingets partier for at finde ud af, om der er opbakning til forslaget.

Facebook
Twitter