Åben strid mellem Danmark og EU

Samtlige dele af den danske udlændingelov er sendt til tælling af en EU-dom. Alligevel vil danske politikere ikke opgive de danske regler - og ifølge en EU-ekspert behøver de måske heller ikke gøre det.

Udlændingeservice er endnu ikke færdig med at skaffe sig et overblik over konsekvenserne af fredagens EU-dom. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Samtlige dele af den danske udlændingelov er sendt til tælling.

24-årsreglen, kravet om tilknytning og kravet om forsørgelse og bankgaranti er blevet torpederet af en EU-dom, der slår fast, at det er EU's regler om fri bevægelighed, der gælder.

Alligevel vil danske politikere ikke opgive de stramme danske regler. Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vil kæmpe for, at loven bliver, som den er.

Og det kan være, at de får lov til det, vurderer en ekspert i EU-ret.

Venstre: Vi holder fast

Juristerne kommer på overarbejde i den kommende tid. De skal finde ud af, hvordan Danmark kan bevare de krav, Udlændingeservice i dag stiller, hvis man som dansk statsborger ønsker familiesammenføring med en udlænding.

- For os er det meget vigtigt at stå vagt om den udlændingepolitik, som vi har ført siden 2001, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

For kun halvandet år siden vedtog Folketinget, at udlændinge skal op til en prøve i dansk. Prøven er ikke indført endnu, men også den er underkendt af EF-domstolen.

Inger Støjberg tager foreløbig situationen roligt.

- De regler, som vi har vedtaget, ønsker vi selvfølgelig at holde fast i. Og det er jo det, som eksperterne strides om i øjeblikket - om vi kan det.

DF vil ignorere EF-domme

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, mener, at regeringen kun har én mulighed. Han mener nemlig, at EF-domstolen er gået alt for langt.

- Derfor er der ikke andet at gøre end at meddele EU, at Danmark siden 1993 har haft det klare sigte, at vi vil styre vores egen udlændingepolitik. Det er Folketinget, der afgør det - ikke EF-dommerne. Derfor insisterer vi på, at de domme, der falder, ikke har retsvirkning i Danmark, siger Morten Messerschmidt.

Svært at forudsige en vinder

Det kan være, at EU ikke får lov at overtrumfe dansk lovgivning, vurderer Hjalte Rasmussen, der er professor i jura ved Københavns Universitet og ekspert i EU-ret.

Hvem der vinder striden er lige så svært at forudsige, som hvem der vinder VM i fodbold, siger han.

- Man siger, at dommerne i Luxembourg stort set har fået frie hænder til at bestemme, hvad der skal stå i EU-retten. Men jeg kan godt følge Messerschmidt, når han siger, at på et eller andet tidspunkt må dommerne have været så kreative, at medlemsstaterne har ret og måske også pligt til at sige stop, siger Hjalte Rasmussen.

Vil vi kunne ændre den danske lov, så vi ikke behøver at følge EU's regler om fri bevægelighed?

- Man vil jo kunne bevare lovgivningen, som den er, og hvis der er politisk dækning for det i Folketinget, vil man kunne sige: Vi fortsætte med at administrere efter de regler, som vi har indført - for de er jo indført på demokratisk vis.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b5e0ea11f9d0ee03e16c6