Aaen: Gade har vildledt om Aghanistan

Efter at have set papirerne i Forsvarsministeriet konkluderer Frank Aaen fra Enhedslisten, at forsvarsminister Søren Gade har givet Folketinget forkerte oplysninger om situationen i Afghanistan.

Forsvarsminister Søren Gade har givet Folketinget vildledende oplysninger, mener Frank Aaen fra Enhedslisten. Her ses Søren Gade foran Amalienborg efter sin tiltrædelsesaudiens hos dronningen (arkivfoto) (Foto: Jeppe Michael Jensen © Scanpix)

Forsvarsminister Søren Gade har givet Folketinget forkerte oplysninger om, hvad danske soldater har foretaget sig i Afghanistan, mener Frank Aaen fra Enhedslisten.

Han har netop være i Forsvarsministeriet for at læse de dokumenter, Søren Gade i går besluttede at medlemmer af Folketingets udenrigspolitiske nævn kunne få at se.

Det er blandt andet det magtanvendelsesdirektiv, de danske soldater arbejder efter.

Tog krigsfanger

På baggrund af, hvad Frank Aaen har set, så konkluderer han, at det var en stående ordre at, når der blev taget fanger, så skulle de behandles som krigsfanger.

- Derfor er det efter min opfattelse forkert, når forsvarsministeren har sagt til Folketinget, at vi ikke har taget krigsfanger, siger Frank Aen.

Han mener i øvrigt ikke, at der er noget som helst i papirerne, som udenrigspolitisk nævn ikke for længst burde have set.

Fogh skal svare

Frank Aaen har stillet statsminister Anders Fogh Rasmussen to spørgsmål i sagen, som han skal besvare i Folketingets spørgetid senere i dag.

Det ene spørgsmål går på, om Anders Fogh Rasmussen var orienteret om, at de amerikanske soldater i Afghanistan ikke skulle overholde Genevekonventionerne.

Det andet spørgsmål går på, hvad Anders Fogh Rasmussen vil gøre ved, at forsvarsminister Søren Gade har givet Folketinget forkerte oplysninger i sagen.

Facebook
Twitter