Århus får letbane

Nu bliver letbanen i Århus til noget. Det blev resultatet af et bredt forlig om fordeling af penge til transportområdet.

Politikerne blev i dag enige om, at Århus skal have en letbane. (Foto: letbane.dk)

I dag blev der enighed om, hvordan 1,6 millarder skal fordeles på transportområdet. Forliget i Transportministeriet resulterede blandt andet i en letbane i Århus.

Anlægsselskabet bag letbanen skal ejes af staten, Århus Kommune og Region Midtjylland i fællesskab. For at få en velfungerende letbaneløsning overdrager staten Grenaabanen til det kommende letbaneselskab. Staten skal dog ikke deltage i driften af letbanen.

Ministeren: Til gavn for alle

Transportminister Hans Christian Schmidt er tilfreds med fordelingen af penge til den kollektive trafik.

-Det betyder, at vi får styrket den kollektive trafik. Det er til gavn for alle. Både dem, der vil bruge den, og dem der ikke vil. Når vi får styrket den kollektive trafik, får vi også flyttet noget af trafikken fra vejene.

Letbanemulighed i Odense

I følge VVM-undersøgelsen vil letbanen i Århus koste 1,4 millarder kroner. Der er også afsat 4 millioner til en VVM-undersøgelse af en letbane i Odense.

Partierne bag aftalen er Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF, Radikale og Liberal Alliance.

Aftalen indeholder bl.a. også en bro over Roskilde Fjord, flere cykelstier over hele landet, en forbedring af havnene i UdkantsDanmark, udbygning af motorring 4 og en omfartsvej ved Næstved.