Tema Skat skal undersøges

Abekasteri om ansvar for skatteskandaler spreder sig

På trods af opfordringer om at se fremad er politikerne i fuld gang med at placere ansvar for skandalerne i Skat.

En undersøgelseskommission skal snart i gang med at kulegrave skandalerne i Skat, men abekasteriet mellem politikerne er i fuld gang.

Vi skal lære af fortidens fejl og undgå at kaste med mudder.

Sådan lyder det fra stort set samtlige sider af det politiske spektrum, når de mange skatteskandaler og arbejdet for den kommende undersøgelseskommission skal debatteres.

Ikke desto mindre har en lang række centrale politikere i den seneste uge haft travlt med på forhånd at placere et politisk ansvar for de seneste mange års kriser i Skat.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, tog for alvor hul på abekasteriet allerede i sin 1. maj-tale, da hun i klare vendinger kritiserede tidligere skatteminister og nuværende finansminister Kristian Jensen (V).

Det her skal ikke være mudderkastning eller handle om at gå efter én bestemt regering eller én bestemt skatteminister

skatteminister karsten lauritzen

- Da Kristian Jensen var skatteminister blev vores skattesystem år for år en skygge af sig selv, sagde Mette Frederiksen.

- Skal man efterhånden grine eller græde? Så er der udbytteskatten. Så er der inddrivelsen. Så er der restancerne. Det går ikke, sagde S-formanden.

Mandag i denne uge stillede hun sammen med DF-formand Kristian Thulesen Dahl krav om at nedsætte en egentlig undersøgelseskommission, der skal gå skandalerne i Skat igennem og - hvis muligt - placere et politisk ansvar.

Løkke i kødet på rød regering

Det fik hurtigt opbakning fra VLAK-regeringen og skatteminister Karsten Lauritzen (V), og i tirsdagens spørgetime i folketingssalen var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også med på at nedsætte en undersøgelseskommission.

Løkke advarede imidlertid mod at kaste med både mudder og aber.

- Det er afgørende, at vi nu ikke vælger at have så meget fokus i bakspejlet, at vi glemmer at kigge ud af forruden. Det er ud af forruden, at fremtiden skabes, sagde statsministeren.

På trods af formaningerne kunne statsministeren dog ikke holde sig i skindet, da han i et interview fredag morgen i Radio24syv gik i kødet på Helle Thorning-Schmidts tidligere regering.

- Det var deres regering (SRSF-regeringen, red.), der sagde, at vi skulle gå fra 30 skattecentre til 20 skattecentre. Det er dem, der har fyret medarbejdere i Skat.

- Det er en SF-minister, der trykkede på knappen og startede det her digitaliserede indkrævningssystem, som så ikke kom til at virke. Nu fører partierne sig frem på, at der skal laves flere skattecentre, og at der skal ansættes flere medarbejdere i Skat. Der er lidt ansvarsforflygtigelse over det her, sagde Løkke til radiostationen.

SF har omvendt haft fokus på Venstre og ligeledes Kristian Jensens tid som skatteminister fra 2004-2010.

I et blogindlæg på Finans.dk i sidste uge rettede skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) - ligesom Socialdemokratiet - skytset mod Venstre-næstformanden.

- De massive nedskæringer i Skat, der ikke havde et digitalt system til at løfte opgaven, bærer et direkte ansvar for en række af de skandaler, vi ser nu. De fejlagtige ejendomsvurderinger, som koster statskassen milliarder at rette op på, var velkendt af den tidligere V-regering og tidligere skatteminister Kristian Jensen, skrev SF-skatteordføreren.

LA: Mageløst hykleri

Nuværende skatteminister Karsten Lauritzen var onsdag aften gæst i Deadline på DR2, hvor han som noget af det første opfordrede til, at politikere fra alle partier undgår at kaste med mudder i den kommende tid, når en skattekommission skal nedsættes.

Det mageløse hykleri er, at Mette Frederiksen sidder i koordinationsudvalget og økonomiudvalget (som minister i Thorning-regeringen, red.) og er med til at tage de her beslutninger

Joachim b. olsen (LA)

- Det her skal ikke være mudderkastning eller handle om at gå efter én bestemt regering eller én bestemt skatteminister. Det ville være både usagligt og urigtigt i forhold til, hvad der er gået galt, og hvor ansvaret ligger. Man må undersøge ting over en længere periode, lød det.

Få minutter efter at Karsten Lauritzen i interviewet i Deadline havde opfordret til at undgå mudderkast, var skatteministeren dog ikke bleg for at påpege, at der skete fejl under Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode, hvor der sad fem forskellige ministre i løbet af knap fire år.

- At man lagde Skatteministeriet sammen med Skat som styrelse tilbage i 2012 eller 2013, gjorde det lidt svært at finde ud af, hvor ledelsen var henne, og der kom for meget fokus på det, som de skiftende ministre ville. Det var så nogle røde ministre, sagde Karsten Lauritzen.

- Pas nu på med det med mudderkastning, lød det fra Deadline-vært Nynne Bjerre Christensen.

- Nej, nej, men det er ikke en kritik af dem, svarede Karsten Lauritzen.

Liberal Alliances finans- og skatteordfører, Joachim B. Olsen, har også haft fokus på Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode.

I Debatten på DR2 torsdag aften gik han til angreb på de skiftende skatteministre under Thorning, ligesom nuværende S-formand Mette Frederiksen også modtog en bandbulle for det medansvar, som hun ifølge Joachim B. Olsen har for skandalerne i Skat.

- Det er et mageløst hykleri, vi er vidne til, sagde Joachim B. Olsen med direkte adresse til Socialdemokratiet og SF, som stod overfor ham i Debatten torsdag aften.

Og selvom det var socialdemokraten Lea Wermelin, der i sin egenskab af formand for Folketingets Skatteudvalg, der i DR Byen debatterede med Joachim B. Olsen, var det Mette Frederiksen, der var mål for LA’erens kritik.

Det er således hyklerisk af Mette Frederiksen at kritisere Kristian Jensen for at udhule Skat i 00’erne, mener Joachim B. Olsen.

- Det mageløse hykleri er, at Mette Frederiksen sidder i koordinationsudvalget og økonomiudvalget (som minister i Thorning-regeringen, red.) og er med til at tage de her beslutninger. Der bliver 400 færre ansatte i Skat under den røde regering. Det handler om nogle forkerte beslutninger. Blandt andet, at man implementerer EFI, når man har masser af advarsler om, at det ikke er funktionsdygtigt, lød det fra Joachim B. Olsen.

Wammen: En kæberasler

Senest har to tidligere Venstre-topfolk i Kommunernes Landsforening meldt sig i koret, der gerne vil placere ansvar, før undersøgelseskommissionen er nedsat.

De to tidligere formænd, Erik Fabrin (V) og Ejgil W. Rasmussen (V), for kommunerne fortæller i Politiken, at Anders Fogh Rasmussens (V) regering vendte det døve øre til advarsler om skatteinddrivelsen.

- Vi advarede statsministeren, skatteministeren, finansministeren i det formelle system. Derudover var alle partier stærkt engagerede i at påvirke deres toppolitikere til at forlade den tankegang, siger Erik Fabrin.

Den udmelding fik Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, til tasterne på Twitter, hvor han kaldte kritikken af den tidligere VK-regering for en "kæberasler fra egne rækker af Lars Løkke Rasmussens og Kristian Jensens håndtering af skat".

Skatteminister Karsten Lauritzen har i dag indkaldt til drøftelser om den undersøgelseskommission, der skal granske skandalerne i skattevæsnet.

Det første møde bliver 31. maj.