Advokat: Menneskeretsdom er et vink med en vognstang

Danmark er ikke forpligtet til at rette ind efter dom om familiesammenføring, men nye sager kan være på vej.

Regeringen bør få set nærmere på 26-års-reglen, som tirsdag har fået et hak i tuden af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det mener advokat Steen Petersen fra Ret&Råd, som første sagen mod den danske stat på vegne af ægteparret Biao, der fik afvist en ansøgning om familiesammenføring på grund af tilknytningskravet.

- Det her er et vink med en vognstang til Danmark om at få set på, om den her regel er fair, siger Steen Petersen om afgørelsen fra domstolen, som han er "meget glad for" på sine klienters vegne.

Familiesammenføring vurderes ud fra en række kriterier, blandt andet tilknytningskravet. Men det krav kan man springe over, hvis man har været dansk statsborger eller opholdt sig lovligt i Danmark i mindst 26 år.

Den form for forskelsbehandling er dog blevet underkendt i tirsdagens dom ved menneskeretsdomstolen.

- Domstolen siger, med 12 stemmer mod fem, at man ikke kan dele folk op i første- og andenklasses statsborgere, efter om de er født her eller ej, siger advokat Steen Petersen.

Han tror derfor, at regeringen nu er tvunget til at ændre loven.

- Hver sag skal bedømmes individuelt, men man kan ikke bare sige, "nå, det var én sag". Andre der hører om den her dom, kan jo også starte en sag op, siger Steen Petersen.

/ritzau/

Facebook
Twitter