Advokat om gensidig forsørgerpligt: Det ligner hovsa-lovgivning

Kontanthjælpsreformens krav om gensidig forsørgerpligt for samlevende ligestiller langt fra de papirløse med ægtefolk. Derfor stævner en gruppe nu staten.

- Man har slet ikke lavet det arbejde, der skal til, hvis man reelt ønsker at indføre konsekvenser af, at folk flytter sammen. Det virker som hovsa-lovgivning, siger advokat Line Barfod.

Det er ikke princippet om gensidig forsørgerpligt for samboende, de 170 personer i Gruppen mod Samleverforsørgelse er imod.

De er imod, at den reelt ikke ligestiller samlevende med ægtefolk, forklarer deres advokat og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Line Barfod.

- Man har slet ikke lavet det arbejde, der skal til, hvis man reelt ønsker at indføre konsekvenser af, at folk flytter sammen. Det virker som hovsa-lovgivning, siger Line Barfod.

Øvrige regler mangler

Hun peger på, at et ægteskab er en aftale, der giver en række pligter og rettigheder, som er beskrevet i lovgivningen. Folketinget er i sin gode ret til at indføre gensidig forsørgelsespligt for samboende, som den gælder for ægtefæller.

- Men det er ikke det, de har gjort. Loven siger, at i det øjeblik, at den ene søger kontanthjælp, så er der en forsørgerpligt, men ellers ikke. Så der mangler alle de øvrige regler, som gælder for ægteskaber, siger hun.

Par flytter fra hinanden

Det er et indgreb i nogle af velfærdsamfundets kerneværdier – som for eksempel hvordan familien er struktureret. Og det rammer mange samlevende, som har indrettet deres økonomi ud fra de gældende regler, mener Line Barfod.

- Mange af dem bliver tvunget til at flytte fra hinanden og børnene mister så den ene forælder, siger hun.

Brud på grundloven

Gruppen mod samleverforsørgelse har stævnet Beskæftigelsesministeriet for brud på Grundloven.

Det drejer sig om ret til hjælp fra det offentlige, ejendomsrettens ukrænkelighed og brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel om ret til beskyttelse af et familieliv.

Jurister har godkendt loven

Justitsministeriet udarbejdede i forbindelse med vedtagelsen af kontanthjælpsreformen sidste år et notat, der konkluderede, at forsørgerpligten ikke strider mod grundloven.

Den gensidige forsøgerpligt blev indført med kontanthjælpsreformen den 1. januar 2014 af et flertal bestående af regeringen og de borgerlige. Det skønnes at omkring 12.000 samlevende par, hvor den ene er på kontanthjælp, skal forsørge hinanden, selv om de ikke er gift.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Facebook
Twitter