Advokater advarer mod styrket PET

Advokaterne har ikke set det bevist, at der er sammenhæng mellem organiseret kriminalitet og terror. Derfor anser de heller ikke udvidede beføjelser til PET for sagligt begrundet.

Politiets efterretningstjeneste PET bliver særdeles magtfuld i kraft af anti-terrorpakken, men grundlaget er ikke i orden mener Advokatrådet. (© DR)

Advokaterne vil gerne se beviser for, at der er en sammenhæng mellem terror og organiseret kriminalitet. Netop dette argument har rigspolitiet og justitsministeren benyttet sig af i forbindelse med den kraftige udvidelse af Politiets Efterretningstjeneste, som nu også skal tage sig af grov organiseret kriminalitet.

Ingen dokumentation

Advokatrådet konstaterer i et høringssvar om antiterror-pakken, at man ikke har set nogen dokumentation for en forbindelse mellem organiseret kriminalitet og terror eller finansiering af terror. Advokatrådet har ikke set sammenhængen dokumenteret, hverken i "embedsmandsrapporten om terror, regeringens handlingsplan eller Justitsministeriets udmelding om overførslen fra NEC til PET," skriver rådet.

De beskikkede advokater skriver, at "der er ikke påvist en sådan forbindelse mellem terror og organiseret kriminalitet her i landet, hverken med hensyn til personsammenfald eller modus operandi, at der er behov for at samle den overordnede vidensdeling og efterforskning hos et hemmeligt politi."

Udbredt bekymring

Sager om organiseret kriminalitet og sager om statens sikkerhed efterforskes efter forskellige regler. Flere lokale politifolk er bekymrede for, om det nye store PET kan holde tingene adskilt. Der er fare for, at der bliver snydt på vægten, lyder det.

Enhedslistens retsordfører Line Barfod, der selv er advokat, har samme bekymring.

- Når de selv har svært ved at skelne, kan det betyde, at politiet får alt for vidtgående beføjelser i forhold til almindelig kriminalitet, siger hun.

- Det nytter ikke i et demokratisk samfund at sige, at vi bare skal have tillid til dem, vi giver magt. Demokratiet bygger på, at jo mere magt man giver, desto flere kontrolforanstaltninger skal der være, siger Line Barfod.

- Der er langt mindre kontrol med efterretningstjenesten end for eksempel i Norge. Og når man giver så mange øgede beføjelser, er der i den grad behov for øget kontrol, siger hun.

Offentlig høring

Den omdiskuterede udvidelse er emnet for en høring, som Folketingets retsudvalg holder på fredag. Offentligheden har adgang til mødet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter