Advokater: Mere fair at løse skilsmisser i retten

Det kan give en styrket retsfølelse, hvis man fra politisk hold enes om at samle skilsmissesager hos domstole.

Foreningen Danske Familieadvokater har længe efterlyst en model, hvor domstolene tager hånd om skilsmisser. (© Colourbox)

Når børne- og socialminister Mai Mercado (K) i de kommende uger forventes at komme med forslag om et enklere skilsmissesystem, kan domstolene få en større rolle.

Blandt andet Socialdemokratiet er fortaler for at lægge mere ind under domstolene i de skilsmissesager, hvor konflikten går i hårdknude.

Dermed er der medvind til en domstolsmodel, og et sådan enstrenget system har foreningen Danske Familieadvokater efterlyst længe.

Foreningen mener, at domstolene kan give en styrket retsfølelse, end hvis skilsmissen håndteres i en forvaltning.

- Der er en grund til, at vi som samfund har bygget os op omkring domstolene, siger formand Anne Broksø og nævner de fordele, der er ved at lade domstolene håndtere skilsmissekonflikterne.

De tæller blandt andet, at de involverede skal tale sandt ved domstole, og at parterne på forhånd ved, hvilke påstande den anden nedlægger. Samtidig er begge parter i retten sikret en upartisk dommer.

- I en forvaltningsmodel kan man møde hvem som helst ved siden af dig. Det kan være nogle, der ikke nødvendigvis er særligt rare at møde. I en retssal er der regler for, hvem du kan møde, siger Anne Broksø.

Som reglerne er i dag, begynder alle skilsmisser i Statsforvaltningen, hvorefter sagerne tages videre til domstolene, hvis ikke de kan løses.

/ritzau/