Advokatundersøgelse af Frank Jensen færdig: Afdækker 12 episoder med beskyldninger om grænseoverskridende adfærd

Desværre har der været krænkelser igennem en årrække, siger SF-borgmester.

Frank Jensen trak sig i efteråret fra alle sine vigtige poster og hverv efter en række beretninger om grænseoverskridende adfærd.. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Et advokatfirma har nu færdiggjort sin undersøgelse af anklagerne om grænseoverskridende adfærd fra Frank Jensen i de ti år, han var socialdemokratisk overborgmester i København.

I alt er der identificeret 12 episoder, viser undersøgelsen. Syv af dem vedrører en julefrokost i 2011, en enkelt stammer fra 2017, og yderligere fire episoder er fundet sted i perioden mellem januar 2010 og oktober 2020.

I seks af episoderne vurderer advokatfirmaet, at der rent juridisk er noget at komme efter.

- Faktumudredningen belyser, at vi i 6 tilfælde med den fornødne bevismæssige sikkerhed faktuelt har lagt til grund, at en kvinde har været udsat for uønsket fysisk eller verbal kontakt fra FJs (Frank Jensen, red.) side, skriver advokaterne.

Undersøgelsen, der er foretaget af advokatfirmaet Kromann Reumert, blev igangsat af Københavns Borgerrepræsentation i oktober. Kort tid inden var kvinder stået frem i Jyllands-Posten og havde rettet nye anklager om seksuelle krænkelser mod Frank Jensen.

Han trak sig kort tid efter fra posten som overborgmester i København og fra hvervet som næstformand i Socialdemokratiet.

Frank Jensen: Jeg er lettet

DR Nyheder har kontaktet Frank Jensen, men han er ikke vendt tilbage. I en skriftlig kommentar til nyhedsbureauet Ritzau udtaler han:

- Jeg er lettet over, at de to advokatundersøgelse nu er gennemført.

- Jeg har deltaget i begge advokatundersøgelser for at medvirke til en ordentlig behandling af de henvendelser, der er fremkommet, samtidig med de ligger mange år tilbage i tiden, udtaler Frank Jensen.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) deltog torsdag i et møde i kommunens økonomiudvalg, hvor konklusionerne fra advokatundersøgelsen blev fremlagt. Hun er ikke i tvivl om, at det var det rigtige at igangsætte undersøgelsen.

- Det har været rigtig vigtigt at få afdækket så alvorlige anklager mod den tidligere overborgmester, og om der var hold i dem. Desværre har det vist sig, at der har været tale om krænkelser igennem en årrække af medarbejdere i Københavns Kommune, siger Sisse Marie Welling.

Den 19. oktober 2020 trak Frank Jensen (S) sig som overborgmester i Københavns Kommune. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- Jeg er glad for, at de kvinder, der har måttet opleve krænkelser har haft mulighed for at komme til orde, og at det er undersøgt på en saglig måde, siger hun.

I næste uge skal det på et ekstraordinært møde i økonomiudvalget drøftes, hvilke konsekvenser advokatundersøgelsen skal have.

- Frank Jensen har trukket sig, men vi skal drøfte, om der er andre konsekvenser, undersøgelsen skal have, siger SF-borgmesteren.

- Frank Jensen brugte sin tunge

Flere af episoderne er flere år gamle, men den nyeste, som er blevet undersøgt af advokaterne, stammer fra 2020.

Her oplevede en kvinde, at Frank Jensen var grænseoverskridende ved den årlige nytårskur på Københavns Rådhus.

I undersøgelsen står der, at kvinden på et tidspunkt fik øjenkontakt med Frank Jensen, der sagde til hende, at de vist ikke havde hilst ordentligt på hinanden.

Frank Jensen rakte hånden til kvinden for at hilse, og hun tog imod den, og i samme øjeblik trak Frank Jensen ifølge undersøgelsen hende ind til sig, lagde sin hånd på hendes lænd, "og gav hende det absolut mest vådeste kys på kinden, som kvinden nogensinde havde fået. Frank Jensen brugte sin tunge i forbindelse med kysset".

Ifølge undersøgelsen var kvinden meget forbavset og efter et par sekunder, hvor hun ikke vidste, hvordan hun skulle reagere, trak hun sig tilbage.

I undersøgelsen fremgår det, at Frank Jensen har forklaret, at han gav kvinden "et kram og muligvis også et kort kindkys". Kvinden angreb herefter Frank Jensen for hans, i hendes øjne, borgerlige politik.

I undersøgelsen bemærker Frank Jensens advokat, at sagerne ligger langt tilbage i tiden, og at hans klient derfor har "meget vanskeligt ved at forsvare sig mod de fremsatte ytringer”.

Han påpeger også, at mange af beskrivelserne ”er givet på 2. eller 3. hånd, og at der er snak og rygter om et meget varieret antal episoder, der ikke nærmere kan underbygges".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk