Ældre med ejerbolig kommer til at betale en del af regeringens skattelettelser

Beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at halvdelen af landets pensionister kommer til at betale til de skattelettelser, regeringen lægger op til i 2025-planen. Det får både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne til at slå i bordet.

(Foto: © Grafik Ninni Munch Pettersson, DR Nyheder)

Folkepensionisterne kommer til at betale en del af regningen for de skattelettelser, som regeringen vil give til danskere, der arbejder med den skattereform, der er en del af 2025-planen.

Det skyldes, at regeringen vil beskære rentefradraget. Nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det lavere rentefradrag vil betyde en ekstra skatteregning til halvdelen af landets pensionister. Det er typisk dem, der bor i ejerbolig og stadig har gæld i boligen.

Langt de fleste af pensionisterne vil miste mindre end 500 kr. om året, men omkring 100.000 pensionister må vinke farvel til 2000 kr. eller mere om året.

Til sammenligning vil en LO-familie med to børn i ejerbolig få en gevinst på 7.600 kr. årligt ud af regeringens forslag til skattereform, viser regeringens egne beregninger

Skattelettelser til folk i arbejde

Når halvdelen af landets pensionister står til at miste penge, er det fordi, de ikke får del i 2025-planens skattelettelser, der er målrettet folk, der er i arbejde. Enten i form af et ekstra jobfradrag, pensionsbonus eller topskattelettelser.

Og det er helt skævt, mener Michael Teit Nielsen, der er underdirektør i Ældre Sagen:

- Det er jo sådan set dem, der er på folkepension nu, som har bygget det samfund op, som vi andre bevæger os rundt i. Og det er den generation, der har finansieret hele vores velfærdssamfund, og derfor synes vi også, der burde være en økonomisk erkendelighed til dem, der er gået på folkepension.

Og selvom regeringens skatteudspil blandt andet indeholder en afskaffelse af den såkaldte PSO-afgift samt et energiudspil med lavere afgifter, så mener Ældre Sagen ikke, at det opvejer rentefradraget:

- Det er ude i fremtiden og mere fugle på taget end i hånden. Så hvis man kigger på det her helt bredt, så må man bare sige, at der står 3– 0 til folk på arbejdsmarkedet i forhold til pensionister.

DF: Et rent minus til pensionisten

Dansk Folkeparti mener både at måden at pengene bruges og findes på er forkert:

- Man finansierer skattelettelser med midler fra nogen, der ikke får glæde af, at det bedre kan betale sig at arbejde.

- Det et rent minus til pensionisten. Der er ingen positiv effekt. Det peger i den forkerte retning. Vi står ikke her inde på Christiansborg og siger, at det okay, at en folkepensionist skal betale festen for blandt andet at skulle give topskattelettelser. Det er slet ikke Dansk Folkepartis politik.

Også Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen skoser netop den finansieringskilde:

- Det her er jo endnu en urimelighed i regeringens plan. Vi synes slet ikke, at man skal lade pensionister betale for, at man giver lettelser i skatten.

Beskæringen af rentefradraget giver 4 milliarder kroner ud af de i alt 11,4 milliarder, som regeringen vil bruge til skattelettelser. Og skatteminister Karsten Lauritzen forsvarer skattereformens finansiering:

- En meget lille del af regningen ved at sænke rentefradraget rammer pensionister, så nej, den kritik kan jeg helt ærligt ikke forstå.

- Særligt ikke når man sætter det i lyset af, at vi skal gøre vores samfund rigere, og det gør vi ved at belønne dem, som er ude på arbejdsmarkedet, ved at få dem til at arbejde mere, det gøres ikke ved at sænke skatten for pensionister.