Ældre Sagen advarer mod fattigpension

En forringelse af folkepensionens grundbeløb er begyndelsen på en farlig glidebane, mener Ældre Sagen.

- Vi risikerer, at det her bliver det første skridt i en udfasning af folkepensionens grundbeløb, siger Michael Teit Nielsen fra Ældre Sagen om regeringens planer om at forringe folkepensionens grundbeløb.

Det er en rigtig dum idé, når regeringen i sit skatteudspil lægger op til sænke folkepensionens grundbeløb mod til gengæld at hæve tillæggene.

Det mener Ældre Sagen, der derfor har skrevet et brev til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), de respektive partiformænd samt relevante ordførere, hvor organisationens ledelse advarer mod at forringe folkepensionens grundbeløb.

Første skridt på en farlig sti

- Vi risikerer, at det her bliver det første skridt i en udfasning af folkepensionens grundbeløb, siger Michael Teit Nielsen, underdirektør i Ældre Sagen, til Ritzau.

- Når man først en gang har forbrudt sig mod den grundlæggende pagt, der går ud på, at alle kan være sikre på at folkepensionens grundbeløb ligger fast, så er det fristende at gøre det igen, næste gang der mangler penge, siger Michael Teit Nielsen.

Han frygter, at et forslaget bliver starten på en glidebane, der ender med, at folkepensionens grundbeløb skrumper ind til omkring 500 kroner om måneden.

- Så har vi reelt en fattig-pension, siger Michael Teit Nielsen.

God socialdemokratisk politik

Regeringen lægger i sit udkast til en skattereform op til at beskære både børnecheck og folkepension for de rigeste danskere.

- Det er god socialdemokratisk politik, har Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, sagt og understreget, at regeringen ikke har intentioner om at "gå videre ad den vej".

Men det beroliger langtfra Michael Teit Nielsen.

- Tidligere har de samme politikerne forsikret, at de helt sikkert aldrig vil røre ved folkepensionens grundbeløb. Nu siger de så, at de helt sikkert kun vil gøre det denne ene gang. Det er ikke troværdigt, siger han.

Ingen topskattelettelser

Hos Ældre Sagen er man også stærkt utilfreds med, at skattelettelsen i topskatten ikke skal gælde for personer, der er ældre end 64 år.

- Der er for det første i strid med EU's regler om aldersdiskrimination, for det andet er det i lodret modstrid med regeringens ønske om, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, siger underdirektøren.

/ritzau/