Ældremad: 300 millioner skal give frisklavet mad på plejehjem

65 kommuner har søgt om penge til køkkener på plejehjem.

  • De største beløb i puljen er gået til Aarhus, Bornholm og København, der hver især har fået mellem 22 og 35 milllioner kroner til køkkener på plejehjem. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)
  • Ældremad (Foto: DR © DR)
1 / 2

Frisklavet ældremad er rykket et skridt nærmere på en lang række plejehjem.

Sundheds- og Ældreministeriet har netop fordelt 300 millioner kroner til 65 forskellige kommuner, og pengene skal bruges på at etablere, renovere eller genåbne lokale køkkener på plejehjem.

Og ældreminister Thyra Frank (LA) er begejstret.

- Det er fantastisk, siger hun.

Hun mener, at både demente beboere og ældre, der spiser for lidt, kan få glæde af køkkenerne.

- En hel del gamle spiser ikke så meget, og mange ældre er undervægtige. Hver anden taber sig, efter de er flyttet på plejehjem. Plejehjemmene har mange demente, og noget af det sidste, der forsvinder, er sanserne. Nu kan de opleve glæden ved at dufte mad, siger Thyra Frank.

Slut med dårlig ældremad

Pengene er øremærket køkkener og ikke til den mad, der skal laves i køkkenerne.

Hvordan vil du sikre, at det skal være slut med dårlig ældremad?

- Maden skal selvfølgelig prioriteres ude på plejehjemmene. Jeg synes dog, der er en opblødning i gang, for vi snakker meget om kvaliteten af mad og mads værdi. Det her er et kæmpe skridt i den rigtige retning, siger Thyra Frank.

Dansk Folkeparti stod i sin tid bag forslaget, og pengene kommer fra en pulje på årets finanslov.

De største beløb i puljen er gået til Aarhus, Bornholm og København, der hver især har fået mellem 22 og 35 millioner kroner.

Kommunerne har i samarbejde med almene boligorganisationer, selvejende institutioner og private leverandører kunne søge om penge til at etablere mindre køkkener på enkelte afdelinger eller produktionskøkkener, hvor man kan tilberede mad til hele plejecentret.

Tjek hvor mange penge din kommune har søgt om til bedre ældremad (Sundheds- og Ældreministeriet)

Facebook
Twitter