Ældreminister Thyra Frank nægter at svare: Stiller hun op til valget?

Selv om der senest skal være folketingsvalg om fire måneder, har Thyra Frank ikke en kreds.

(Arkivfoto) En storsmilende Thyra Frank (LA), da hun i november 2016 blev hentet ind til den nyoprettede post som ældreminister i Lars Løkke Rasmussen treparti-regering. Med få måneder til valget vil hun ikke fortælle, om hun har i sinde at stille op til Folketinget. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Højst usædvanligt vil en af regeringens ministre – Liberal Alliances ældreminister Thyra Frank - ikke svare på, om hun vil stille op til det kommende folketingsvalg, der senest skal afholdes om fire måneder.

Thyra Frank har endnu ikke en opstillingskreds til Folketinget. Og hun vil ikke svare på, om hun arbejder på at finde en kreds, eller om hun er på vej ud af politik.

Thyra Frank vil slet ikke stille op til interview, lyder det fra hendes særlige rådgiver i Ældreministeriet.

Tavsheden undrer regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

- Man har vel som politiker et ansvar for at svare på de spørgsmål, man bliver stillet. Det er jo ikke et særligt svært svar at give, om man har tænkt sig at stille op eller ej, siger Dansk Folkepartis ældreordfører, Jeppe Jakobsen.

- Hvis man mener, at man skal have en fremtid i politik, så burde man da melde det ud. Det vil jeg i hvert fald opfordre hende til, hvis hun har den ambition, siger han.

Var opstillet som spidskandidat, men kom ikke ind

Ved folketingsvalget i 2015 var Thyra Frank opstillet som spidskandidat for Liberal Alliance i Nordjylland.

Men hun endte med at få færre stemmer end partifællen Christina Egelund, og dermed blev Thyra Frank ikke valgt ind i Folketinget.

Halvandet år senere - i 2016 - sørgede Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, dog for, at Thyra Frank fik politisk comeback ved at gøre hende til ældreminister, da Venstre-regeringen blev udvidet med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Sædvanen på Christiansborg er, at ministre, der bliver hevet ind udefra, og som ikke er medlem af Folketinget, ret hurtigt finder en opstillingskreds for dermed at få et folkeligt mandat.

Det har i denne valgperiode været tilfældet med forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers (V), der ved det kommende folketingsvalg stiller op for Venstre på Østerbro i København.

Partileder Anders Samuelsen afviser at kommentere, om han ønsker, at Thyra Frank genopstiller til Folketinget for Liberal Alliance. Samme melding lyder fra partiets politiske ordfører, Christina Egelund.

DF truede med fyring

Dansk Folkeparti har på forhånd sagt, at de ikke ønsker, at Liberal Alliance skal fortsætte i regeringen efter næste valg – og hvis Thyra Frank ikke bliver valgt ind i Folketinget, kan hendes politiske karriere dermed rinde ud om få måneder.

For godt et halvt år siden var Dansk Folkeparti ude med skarp kritik af Thyra Frank.

Ældreministeren udrettede ifølge Dansk Folkeparti så lidt, at partiet direkte truede med at fyre hende som minister.

Hvis ikke Thyra Frank diskede op med nogle markante forslag til forbedringer for de ældre, ville Dansk Folkeparti afskedige hende, lød det uden omsvøb fra støttepartiet.

Siden har Thyra Frank dog kun haft et enkelt lovforslag til behandling i Folketinget - nemlig i torsdags. Forslaget betyder, at enlige ældre vil få tilbudt et forebyggende hjemmebesøg, når de fylder 70 år – og ikke som i dag, når de fylder 75 år.

Selv om Thyra Frank altså kun har haft et enkelt lovforslag på programmet i dette folketingsår, har Dansk Folkeparti trukket fyringstruslerne tilbage. Jeppe Jakobsen nøjes i dag med at fælde denne dom over Thyra Franks indsats som ældreminister.

- Jeg vil ikke påstå, at indsatsen har været prangende, siger ældreordføreren.

To andre af Liberal Alliances ministre har heller ikke nogen opstillingskreds: Kulturminister Mette Bock og undervisningsminister Merete Riisager.

Men begge har dog redegjort for deres politiske fremtid. Merete Riisager forlader dansk politik efter det kommende folketingsvalg, mens Mette Bock går efter at blive valgt til Europa-Parlamentet for Liberal Alliance ved valget i maj.

Facebook
Twitter