En tur under bruseren en gang om ugen kan allerede lyde ekstremt. Og brusebadet kan risikere at blive til hver fjortende dag.
Det frygter Birgitte Westergaard i hvert fald, der til daglig arbejder som social- og sundhedsassistent ved Hjemmeplejehuset i Helsingør.
En kombination af mangel på medarbejdere, strejkende sygeplejersker og en huserende coronapandemi presser hjemmeplejen i flere kommuner, der ikke længere kan tilbyde borgere i ældreplejen den hjælp, de normalt får.
- Vi kan ikke nå de ydelser, de (red. borgerne) rent faktisk har krav på, siger Birgitte Westergaard.
Mindst syv kommuner, som DR har været i kontakt med, skærer i øjeblikket ned på hjemmeplejeydelser.
Udover Helsingør Kommune må de også skære i ydelserne i ældreplejen i Ringsted, Kalundborg, Sorø, Lolland, Gladsaxe og Haderslev. DR har dog ikke haft mulighed for at været i kontakt med alle kommuner, så der kan være endnu flere.
På Christiansborg følger de også med alvor situation. Her kan du få et overblik over, hvad flere partier siger til sagen.
Ældreministeren indkalder til møde mandag
Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), mener, at det er vigtigt, at de ældre får den hjælp og pleje, de har brug for. Også i øjeblikket, hvor den stigende coronasmitte udfordrer landets kommuner.
- Kommunerne må ikke undlade at give de ældre den nødvendige hjælp, det er klart. Men jeg ved godt, vi står i en ekstraordinær situation med stigende smitte derude, siger hun.
I Ældre Sagen mener de, det kan være i direkte strid med loven, når kommunerne skærer i ydelserne til de ældre, der modtager hjemmepleje.
Derfor har organisationen bedt Ankestyrelsen om at se på den reducerede hjemmepleje i to kommuner.
- I Vordingborg og Gladsaxe har vi opdaget, at man tilsyneladende vil skære hjælpen væk uden at give en konkret individuel vurdering, siger Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør for Ældre Sagen, til Ritzau.
- Det mener vi simpelthen er ulovligt.
Ældreministeren erkender, at området er presset, efter at have været underfinansieret i mange år, og at regeringen arbejder på at rette op.
- Vi har afsat midler til 1.000 medarbejdere mere, men det er klart, at vi er ikke i mål med det arbejde endnu, hvilket resulterer i et dobbelt pres.
Derfor har ældreministeren også indkaldt sektorpartnerskabet på ældreområdet til et møde på mandag, oplyser hun til DR. Partnerskabet består af forskellige fagorganisationer på området.
- Så kan vi drøfte, om der er noget, vi kan gøre i fællesskab i forhold til den situation, som vi står i, siger Astrid Krag.
DF foreslår minimumsnormeringer og hjælp fra det private
I Dansk Folkeparti ser de med alvor på den pressede situation.
Ifølge partiets formand Kristian Thulesen Dahl peger pilen på regeringen og venstrefløjen, som i stigende grad vil blive ansvarlige for manglen på folk i ældreplejen.
Han har et konkret forslag, som han mener, kan forbedre den pressede situation.
Minimumsnormeringer på ældreområdet tilsvarende den aftale, som regeringen og dens støttepartier - på nær Enhedslisten, indgik en aftale om i december sidste år.
- De laver minimumsnormeringer på børneområdet uden samtidig at gøre det på ældreområdet. Det vil risikere dramatisk at forøge problemerne på ældreområdet, lyder det fra partiformanden.
Pengene til at få flere hænder skal komme fra de finanslove, der bliver indgået.
- Nu har man lavet tre finanslove i træk, hvor man ikke har prioriteret ældreområdet, selvom det er et af de mest udfordrede områder i vores offentlige sektor, siger Thulesen Dahl og tilføjer:
- Hvis vi skal sikre værdighed for de ældre, så skal vi yde noget mere til ældreområdet og gøre det mere attraktivt at arbejde inden for området og som minimum sørge for, at der kommer minimumsstandarder.
Ældreordfører i partiet, Karina Adsbøl, mener, at kommunerne bør se på hjælp fra det private erhvervsliv for at løse det akutte behov.
- Man bliver nødt til at tænke på, om man skal indgå nogle partnerskaber med de private. Det kan være private leverandører som rengøringsfirmaer, siger hun til Ritzau.
Ifølge partiets ældreordfører kan de private leverandører tage sig af de praktiske opgaver, mens de, der står for pleje og omsorg, kan koncentrere sig om det.
SF er åben for minimumsnormeringer
Et parti, der har slået et slag for minimumsnormeringer på børneområdet, er SF. Partiets ældreordfører, Kirsten Normann Andersen, er heller ikke afvisende over for et lignende forslag, når det gælder de ældre.
- Det er svært at lave minimumsnormeringer på samme måde, som man gør på børneområdet, da ældres behov er så forskellige, og man arbejder med visitation, siger hun og tilføjer:
- Men jeg kunne sagtens se en eller anden form for rammebudget for mig, og det vil svare lidt til minimumsnormeringer.
Derudover mener Kirsten Normann Andersen, at regeringen burde have indkaldt Folketingets ældreordfører til drøftelser af, hvad der skal gøres på området.
- Der skal nok skrues på mange forskellige knapper. Det er ikke et nyt problem, at der mangler personale i ældreplejen.
En løsning kunne være at inddrage andre faggrupper, der kan komme og hjælpe.
- For eksempel husassistenter, der kan aflaste med rengøring, tøjvask og madservering på plejehjem, siger Kirsten Normann Andersen og tilføjer:
- Jeg synes, at vi skal finde de løsninger, der kan lade sig gøre nu, velvidende, at vi har for lidt personale.
Mere generelt skal kommunerne i sving med en charmeoffensiv, når det gælder personale på ældreområdet.
- De har alt for længe levet højt på, at de altid kan få nyt personale, og det kan de bare ikke mere.
Konservative vil have hastekrisemøde
Som sine kolleger i Dansk Folkeparti kan Konservatives ældreordfører, Mette Abildgaard, godt se relevansen i at undersøge, hvorvidt private leverandører kan være med til at løfte den praktiske del af ældreplejen.
Som Kirsten Normann Andersen, mener Abildgaard, at Folketingets ordfører burde være indkaldt til drøftelser. Hun tager dog skridtet videre og mener, at ministeren også burde have indkaldt Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner til et hastekrisemøde
- Det her kan ikke vente. Regeringen har udskudt den her sundhedsreform igen og igen, som netop skal styrke det nære sundhedsvæsen. Regeringen er nødt til at tage det her meget mere alvorligt nu og her, siger hun til Ritzau.
Jane Heitmann, som er Venstres ældreordfører, kalder det en farefuld færd, når kommuner går i nødberedskab.
- Det er næsten ikke til at bære, at regeringen sidder på hænderne og ikke tager problemstillingen alvorligt, siger hun.