Ændringer af vaccinationsplan på vej? Mette Frederiksen åbner for at vaccinere borgere over 50 år først

Venstre foreslår, at alle over 50 år vaccineres før de yngre grupper. Det afviser regeringen ikke.

Statsminister Mette Frederiksen mødes i dag med Venstre for at tale om den langsigtede plan for genåbning af Danmark. Inden åbner hun for, at de 50 årige kan blive vaccineret før de 20-årige. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Borgere over 50 år kan have udsigt til at få ét eller to stik med vaccinekanylen før deres yngre medborgere.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun her til formiddag aflagde besøg i den nordsjællandske slotsby Helsingør, hvor hun så forretningerne slå dørene op for første gang i månedsvis.

- Vaccinationsplanen hedder på et tidspunkt 65 år. Der kan jeg i dag godt sige, at 65 er sat for højt, når vi kigger på, hvem der er i risiko for indlæggelse og mere alvorlig sygdom. Der skal vi ned under 65. Givet til 50 år, sagde Mette Frederiksen.

Diskussionen handler om, hvorvidt samfundet kan åbnes på vid gab, når alle sårbare og ældre borgere er blevet vaccineret. Blandt andre Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har foreslået, at det skal være planen.

- Det springende punkt er, at når alle over 50 år og alle udsatte grupper er blevet vaccineret. Der mener vi, at Danmark kan åbne helt. Frem til da skal vi have en trinvis genåbning, hvor vi ser på, hvad åbner vi i første runde.

- Det skal i vores optik være folkeskoler, efterskoler, højskoler og liberale erhverv. Herefter ungdomsuddannelser og så videre.

Den største gruppe til sidst

Myndighederne begyndte i slutningen af december at vaccinere sårbare grupper. Først for stod beboere på plejehjem, der nu er færdigvaccinerede. Herefter er turen kommet til blandt andet frontpersonale i sundhedssektoren og særligt sårbare borgere.

Den helt store gruppe - det vil sige alle raske danskere mellem 16 og 64 år, står for tur i begyndelsen af maj, viser Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender. Den gruppe tæller godt tre millioner danskere.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at blandt de indlagte borgere med COVID-19 er aldersgruppen 50-59 år overrepræsenteret. De udgør 14,6 procent af de indlagte, selvom befolkningsgruppens størrelse kun udgør 13,7 procent. Det samme billede tegner sig for de 60-69-årige.

Omvendt udgør de 20-29-årige kun 4 procent af de indlagte, selvom den gruppe udgør 13,3 procent af befolkningen.

50-årige før 20-årige?

Ifølge Mette Frederiksen kan det komme på tale at vaccinere de 50-årige før de 20-årige.

Jakob Ellemann-Jensen siger, at man skal vaccinere alle over 50 år, og det er vejen ind til en genåbning. Er du enig i den prioritering?

- Der er ingen tvivl om, at når vi når dertil, hvor alle over 50 og alle dem i risikogruppen er blevet vaccineret, så er vi forhåbentlig i en helt anden situtation end den, vi er i i dag. Det er det, vi arbejder ud fra, svarer Mette Frederiksen.

Meldingen fra statsministeren kommer samme dag, som hun sætter sig til forhandlingsbordet med netop Jakob Ellemann-Jensen for at nå frem til, hvordan en langsigtet plan for genåbningen af Danmark kan strikkes sammen.

Står det til V-formanden skal modellen være et spejl af den britiske model.

- Vi forestiller os efter britisk forbillede at lave en trappemodel, hvor vi mødes hver 14. dag, og hvor der er nogle foruddefinerede trin, siger han.

På den måde er det håbet, at borgerne har en idé om, hvordan samfundet genåbnes frem mod maj, hvor det efter Venstre-planen igen er muligt at have et fuldt åbent samfund.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere dagens melding fra Mette Frederiksen. De henviser til, at rækkefølgen er en politisk beslutning.

FacebookTwitter