Ærgerlig Mette Frederiksen til USA: Invitationen til et stærkere samarbejde står stadig åben

Udfordringerne i Arktis bliver ikke mindre af, at et statsbesøg bliver aflyst, siger statsministeren.

Foran både den danske og internationale presse havde statsminister Mette Frederiksen (S) et klart budskab til USA: Vi skal samarbejde mere, ikke mindre. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) er både ærgerlig og overrasket over, at den amerikanske præsident har aflyst sit statsbesøg i Danmark.

Det ændrer imidlertid ikke på det faktum, at alliancen mellem USA og Danmark er og bliver stærk, understreger hun.

- Vi har mange fælles interesser, vi skulle have diskuteret, og i Rigsfællesskabet havde vi set frem til at drøfte både muligheder og udfordringer i Arktis.

- Invitationen til et stærkere strategisk samarbejde med amerikanerne er stadig åben.

Det sagde Mette Frederiksen i en kort kommentar ved en pressebriefing.

Udfordringerne forsvinder ikke

Ifølge Mette Frederiksen er der ingen tegn på, at den gode dialog mellem Danmark og USA skulle ændre sig, fordi et besøg fra præsidenten blev aflyst.

- Vi vil fra dansk side fortætte den gode dialog, vi har og signalere overfor verden, at vi er i stand til at håndtere de udfordringer, der altså ikke forsvinder, selvom et statsbesøg bliver aflyst, sagde hun.

Mette Frederiksen er netop kommet tilbage til Danmark fra Island - det sidste stop på en nordisk turné, hvor hun også har besøgt Grønland - og her kom Donald Trumps overvejelser om at købe Grønland til at sætte rammerne.

Grønland kan ikke købes, lød det - blandt andre fra landsstyreformand Kim Kielsen - og den udmelding har hun kun fundet anledning til at støtte op om, lød det fra Mette Frederiksen i dag.

- Når der bliver rejst en diskussion om et eventuelt salg af Grønland, er det klart, at Grønland og grønlænderne reagerer, og vi er fuldstændig enige i de udtalelser, der er faldet.

- Kim Kielsen har gjort det meget, meget klart, at Grønland ikke er til salg, og det er jeg selvsagt meget, meget enig med ham i, sagde hun.

Aflyst per tweet

Den amerikanske præsident, Donald Trump, aflyste det planlagte statsbesøg i et tweet natten til onsdag.

"Når statsminister Mette Frederiksen ikke vil diskutere et køb af Grønland, vil jeg udskyde vores møde til en anden gang," skrev han.

Ifølge Mette Frederiksen fik den danske ambassade i USA også en officiel besked fra Det Hvide Hus i de sene nattetimer om, at præsidenten ville aflyse besøget.

Hele miseren har dog vakt furore og forargelse i Danmark og trukket overskrifter i medier verden over.