Ærgrelse over teleforlig: Hvorfor nævner regeringen intet om fibernet?

De store fiberudbydere bliver ikke udfordret med ny teleaftale, mener brancheorganisation.

Rundt omkring i landet er fibernettet rullet ud, men det er ikke lykkes at sikre fri konkurrence på det, siger Dansk Erhverv. (Foto: Carsten Andreasen)

For fibernettet er i aftalen nævnt med præcist ingen ord. Det ærgrer brancheorganisationen Dansk Erhverv.

- Det undrer os, at regeringen ikke presser på for, at der bliver åbnet for konkurrence på de lokale og regionale fibernet, siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Som reglerne er i dag, skal TDC, der er ejer det traditionelle kobbernet gennem telefonstik, give andre udbydere adgang til at tilbyde kunderne ydelser på nettet. Sådan er det ikke på fibernettet, der er rullet ud en række steder i landet, og tilbyder langt højere hastigheder end det aldrende kobbernet kan levere.

Energiselskaber har investeret milliarder i fiber

Typisk er det de store energiselskaber, der har investeret milliarder i nettet - og dermed også har eneret på at levere ydelser på det.

Det ærgrer i Dansk Erhverv.

- Det er jo ellers noget, der netop, i tråd med deres ambition, vil øge konkurrencen, give plads til nye produkter og sikre en bedre udnyttelse af netværkene.

Generelt får det brede teleforlig dog også rosende ord med på vejen af Dansk Erhverv.

- Det er godt med et bredt teleforlig, og det sætter nogle gode pejlemærker og bygger på de helt rigtige principper. Men der mangler flere konkrete og ambitiøse initiativer,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Brancheorganisationen efterlyser klarere krav til kommunerne om at sikre en rimelig adgang til at få sat telefonmaster op til en rimelig pris, ligesom man gerne ser, at der kommer turbo på udrulningen af de nye 5G-mobilnetværk.

Energibranche tilfreds med aftale

I brancheorganisationen Dansk Energi, der repræsenterer energiselskaberne i Danmark, er der derimod glæde at spore over aftalen.

– Det er glædeligt, at der med dagens aftale endelig er skabt klar retning for fremtidens danske telepolitik, som skal sikre de nødvendige private investeringer i digital infrastruktur, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi og tilføjer:

- De regionale energi- og telekoncerner investerer årligt tilsammen cirka 1,5 milliarder kroner i at udbrede verdens mest avancerede digitale infrastruktur i Danmark i form af fibernettet. Fortsatte investeringer er betinget af stabile og forudsigelige rammer, som giver den fornødne sikkerhed for investorerne.

Til kritikken af, at der fortsat er et monopol på fibernettet, skriver branchechef for telepolitik i Dansk Energi, Thomas Woldiderich i en mail til DR Nyheder, at Dansk Erhverv er velkommen til en kop kaffe.

- Vi har allerede samlet hele branchen om at arbejde med åbning af net og det arbejde er skam i fuld gang. Selskaberne åbner op efterhånden som de er klar til det og en række selskaber er allerede kommet langt. Målet er at sikre at kunderne får lynhurtige fiberforbindelser og et så frit indholdsvalg som muligt. Hvis Dansk Erhverv gerne vil vide mere om det store arbejde som er sat i gang, så skal de være hjerteligt velkomne til kaffe.

Det nye teleforlig erstatter teleforliget fra 1999.

Facebook
Twitter