Afdeling 12 i Aalborg giver fortrinsret til dem med job: 'De er rollemodeller'

En boligforening i Aalborg lader ressourcestærke komme foran i køen til lejligheder. Det har givet et løft, siger direktør.

I Afdeling 12 i Aalborg får borgere med et arbejde fortrinsret, hvis de vil flytte ind i en lejlighed. Foto: Sundby-Hvorup Boligselskab.

Det er ikke længe siden, at Aalborgs største almene boligafdeling Afdeling 12 stod på regeringens såkaldte ghettoliste.

En målrettet indsats, hvor der blandt andet blev brugt 700 millioner kroner på renovering af bygningerne, var ikke nok til at blive fjernet fra listen, så der blev taget andre midler i brug.

Blandt dem var ordningen "fleksibel udlejning", hvor borgere under uddannelse eller med fast arbejde har fortrinsret, hvis de ønsker at bo i en lejebolig i et udsat boligområde. Den ordning vil regeringen nu brede ud, så den bliver obligatorisk i alle kommuner og boligforeninger.

Ifølge Jens Erik Grøn, der er direktør i Sundby-Hvorup Boligselskab og ansvarlig for Afdeling 12, blev ordningen taget i brug i maj sidste år.

- Folk har fået øjnene op for, at man kan skyde genvej til en attraktiv bolig ved at blive skrevet op i afdelingen. Så frygten for, at ingen vil bo i et område, som tidligere har haft et træls stempel, passer ikke hos os, siger han.

Arbejdende folk er rollemodeller

Fællesnævneren for at få et fortrin i Afdeling 12 er arbejde, lyder det fra Jens Erik Grøn.

- Vi skal tilbage til, at det normale er, at man går på arbejde. Og det er vigtigt at få nogen ind, der arbejder, så de andre beboere kan spejle sig i det og være rollemodeller, siger direktøren:

- Når jeg snakker med min afdelingsbestyrelse og vicevært deroppe i Afdeling 12, så siger de, at det har givet et godt løft til området, at der kommer folk ind, der har arbejde, siger Jens Erik Grøn.

I dag er det kun en mulighed for kommunerne og boligforeningerne at indføre ordningen med fleksibel udlejning. Ifølge en undersøgelse fra 2012 fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd brugte 47 procent af boligforeningerne fleksibel udlejning.

Regeringen præsenterer i dag udspillet "Ét Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030" klokken 11 i Mjølnerparken i København. DR sender direkte fra præsentationen.

Ifølge DR Nyheders oplysninger foreslår regeringen også at nedsætte ydelsen for modtagere af kontanthjælp og uddannelseshjælp til integrationsydelsesniveau for dem, der flytter ind i de hårdeste ghettoområder.

Samtidig lægges der op til, at modtagere af integrationsydelse slet ikke kan flytte ind i de områder.

Desuden vil regeringen foreslå, at det ikke længere skal være muligt for kommunerne at anvise beboere til udsatte boligområder, hvis man i mindst et halvt år har modtaget integrationsydelse, uddannelseshjælp, kontanthjælp, førtidspension, arbejdsløshedsdagpenge eller sygedagpenge.