Afgørende ord bag lukkede døre: Nu spidser kampen om topposterne i Venstre til

Kandidaterne skal nu møde Venstres bagland på lukkede møder rundt i landet.

Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby før Venstres gruppemøde på Christiansborg tirsdag. I aften mødes de igen i Sorø. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Der er bestilt kaffe i litervis og kage i metermål.

Sådan lyder det fra Venstre, før partiets medlemmer i den kommende uge får mulighed for at møde og debattere med de tre kandidater, der er til posterne som formand og næstformand.

Jakob Ellemann-Jensen er eneste formandskandidat og står til at blive kåret som ny formand, mens Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby skal ud i et kampvalg om posten som næstformand.

Det første møde finder sted i aften i Sorø. Der er kun adgang for medlemmer af Venstre. Pressen og andre nysgerrige må holde sig udenfor.

Jakob Ellemann-Jensen, Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby får til sammen tre kvarter, hvor de hver især kan fortælle, hvordan de vil få Venstre videre efter nogle dramatiske uger, der kulminerede, da Lars Løkke Rasmussen trak sig som formand og Kristian Jensen som næstformand.

Efter en solid gang kaffe og kage får medlemmerne mulighed for at spørge ind til planerne.

Bent Jørgensen er en af dem, der kommer i aften. Han er byrådsmedlem i Roskilde og var med til at starte den bølge, der væltede Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. Tidligt i forløbet skrev han en kronik, hvor han opfordrede de to til at trække sig.

Selv om Ellemann-Jensen er eneste formandskandidat, har Bent Jørgensen meget at spørge ham om.

- Jeg er meget interesseret i at høre, hvordan han vurderer den politiske situation, og hvor han vil placere Venstre fremadrettet. Jeg håber også, at han vil komme lidt ind på, hvordan han som partiformand vil favne partiet i forhold til, at vi har en god og åben proces, når der skal diskuteres både politik, men også den organisatoriske forhold, siger Bent Jørgensen.

Kampvalget mellem Støjberg og Ellen Trane

Den største spænding frem mod det ekstraordinære landsmøde ser ud til at blive i kampen om at blive næstformand.

Venstre på Bornholm har offentliggjort en mail fra Inger Støjberg, hvor hun fortæller, hvad hun vil tale om på de kommende møder.

- På møderne vil jeg fremlægge mit syn på, hvor vi som parti og organisation skal bevæge os hen i de kommende år. For mig er det afgørende, at det står helt klart for alle, at Venstre er parat til at påtage sig lederskabet af den borgerlige familie.

- Derudover vil jeg arbejde for, at I medlemmer igen bliver tættere inddraget i det politiske arbejde og med formuleringen af Venstres politiske platform frem mod næste valg. Vi skal ikke have flere forløb som sundhedsreformen, hvor baglandets bekymringer ikke bliver hørt, skriver hun.

Ellen Trane Nørby har sagt, at hun vil være den bedste til at samle partiet. Se hende forklare hvorfor i videoen herunder.

To kvalificerede bud

Og netop samling og enighed er vigtig for en anden mødedeltager, Harald Palmvang, som er formand for Venstres lokalforening i Fuglebjerg.

- Jeg vil holde øje med, hvordan de vil promovere os, hvordan de vil køre frem, og hvad de vil gøre for at samle partiet og komme til at stå så enige som overhovedet muligt - for vi har brug for enighed, siger Harald Palmvang.

Bent Jørgensen vil også lytte til, hvordan Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby vil håndtere arbejdet på de interne linjer i Venstre.

- De er jo begge to meget velkvalificerede både politisk, men også organisatorisk. Vi har haft den tradition i Venstre, at næstformanden havde et særligt blik på, hvordan organisationen skal ledes, så det håber jeg selvfølgelig, at de begge har nogle gode bud på. Blandt andet hvordan de mener, at Venstres partiorganisation skal udvikle sig, så vi fortsat er et moderne og attraktivt parti at være medlem af, siger Bent Jørgensen.

Ellemann vil inddrage medlemmer

Jakob Ellemann skriver i en mail til medlemmerne, at han også vil bruge møderne til at lytte. For partitoppen har begået fejl hen ad vejen.

- Der er ingen tvivl om, at samtalen og forbindelsen mellem Christiansborg, kommunerne, regionerne og de lokale foreninger har brug for at blive forstærket. Men hvordan vi præcis gør det, håber jeg, at vi kommer til at tale mere om, skriver han til medlemmerne.

Facebook
Twitter