Afsløret af intern mail: Sådan har Socialdemokratiet spillet dobbeltspil i forhandlinger

Udadtil opfordrede S til at droppe "Christiansborg-pjat". Samtidig planlagde S-top angreb på Venstre.

Astrid Krag og Nicolai Wammen opfordrede fredag Venstre til at droppe Christiansborg-fnidder og i stedet tage ansvar i forhandlinger om en ny udligningsreform. Samtidig planlagde S i det skjulte angreb på Venstre.

Klokken havde lige passeret kvart over otte fredag morgen, da social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) var med i radioprogrammet P1 Morgen.

Hun skulle svare på en kritik fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, der netop havde kritiseret regeringen for ikke at spille med åbne kort i forhandlingerne om ny udligningsreform, som omfordeler penge mellem landets kommuner.

- Jeg tror, de fleste godt kan genkende, når der går Christianborg-pjat i tingene. Det er Venstre, der har været meget optaget af at snakke proces frem for indhold. Det har jeg ikke behov for at bruge meget mere tid på, lød det fra ministeren.

Fredag eftermiddag trådte finansminister Nicolai Wammen (S) frem foran et samlet pressekorps og gjorde status over forhandlingerne.

- Vi håber, at vi inden for en overskuelig tidsramme kan lande en aftale, gerne en bred aftale, om en udligningsreform. Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar, sagde finansministeren.

'Dagsorden: Angreb på Venstre'

Men samtidig med, at de to topministere anklagede Venstre for Christiansborg-pjat og opfordrede partiet til at tage ansvar, blev der lagt planer med helt anderledes toner andre steder i partiet.

Det viser en mail, der sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling til en række centrale topfolk i partiet. Indholdet i mailen er blevet kendt, fordi Jyllands-Posten har afsløret den. Den er ifølge avisen sendt klokken 15.04 og blandt modtagere er Wammens og Krags nærmeste rådgivere i Finansministeriet og Social- og Indenrigsministeriet.

Blandt andet skulle finansminister Nicolai Wammens personlige rådgiver finde "historier på Venstre (...) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet", fremgår det af Jyllands-Postens afsløring.

Det fremgår også af mailen, at "Angreb på Venstre på SoMe og i medier" var et dagsordenspunkt på interne S-møder.

Fredag aften tweetede Socialdemokraternes politiske ordfører Jesper Petersen.

Han er blandt de S-politikere, der er omtalt i mailen. Hans tweet blev kort efter retweetet af både finansordfører Christian Rabjerg Madsen og Astrid Krag.

Politisk plat

Forskellen på, hvordan Socialdemokratiet har omtalt Venstres rolle i forhandlinger internt og i offentligheden, kom også til udtryk for en uge siden.

Her kom det frem, at Folketinget havde fået forkerte oplysninger i nogle beregninger i forbindelse med udspillet.

Partiet skulle have oplysninger om nomadebørn. Altså børn, som inden de bliver 18 år er flyttet mange gange. Men Social- og Indenrigsministeriet havde puttet tal for enlige ind i regnemaskinen i stedet for. Derfor var de tal, som blev sendt videre, forkerte.

Det kastede hård kritik fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, af sig. Hun kaldte det både for "en farce", "pinligt" og "dybt kritisabelt".

Reaktion fra Christian Rabjerg Madsen lød:

- Den her menneskelige fejl får Sophie Løhde til at finde de helt store forbandelser frem. Jeg synes måske, at den sag er lidt for alvorlig til at slå politisk plat på. Jeg vil opfordre Venstre til stille og roligt at komme til forhandlingsbordet, så vi kan lande en fornuftig aftale om den kommunale udligning, sagde han.

Få dage senere var han selv med i den angrebsplan på Venstre, som blev sendt rundt fra partiets pressetjeneste.