Aftale om efterløn er faldet på plads

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale er blevet enige om en aftale om efterløn og pensionsalder.

Fanansminister Claus Hjort Frederiksen præsenterede aftalen kort efter klokken 19. (Foto: Niels Ahlmann Olesen © Scanpix)

En gradvis nedtrapning af efterlønsperioden og en højere pensionsalder.

Det er nogle af resultaterne af den aftale, som regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale har indgået om en tilbagetrækningsreform, som skal sikre 18 milliarder til statskassen i 2020.

I alt skal reformen være med til at lukke et hul på 47 milliarder kroner i statskassen frem mod 2020. En del af de mange penge er allerede fundet gennem regeringens genopretningsplan.

- Det har været barske forhandlinger, men vi ville have en løsning, og det har vi fået, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Aftalen indeholder forkortelse af efterlønsperioden til tre år. Pensionsalder fremrykkes med tre år, og der er desuden en seniorførtidspensionsordning.

Jeg har holdt mit løfte

En social profil for efterlønnen er også en del af aftalen, siger Claus Hjort Frederiksen, som skønner, at aftalen bidrager med 18 milliarder kroner i 2020.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard: - Jeg har sagt, at jeg ikke vil være med til at afskaffe efterlønnen, og det løfte har jeg holdt. Som finansministeren har redegjort, så bliver den beholdt stadigvæk.

- Jeg tror faktisk godt, at danskerne forstår, at vi ikke har ønsket at genere nogen. Men det her har vi været nødt til, siger Pia Kjærsgaard.

Super godt resultat

De Radikales leder, Margrethe Vestager, kalder aftalen "et super godt resultat", som vil give en rigtig stor arbejdsstyrke i fremtiden.

- Det er en historisk aftale.

- Nu kan vælgerne tage stilling, så vi forhåbentlig kan en ny regering og et flertal bag den her aftale, som vi står bag, siger Margrethe Vestager.

Generationskontrakt

Den konservative økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen kalder aftalen en "generationskontrakt", hvor vi tager ansvar for fremtidens generationer.

- Vi får sikret velfærden i det danske samfund. Så vi er jublende glade, siger Brian Mikkelsen.

Han kaldet det et kæmpe skridt i den retning, som Konservative altid har arbejdet for.

Facebook
Twitter