Aftale om udflytning af studiepladser på plads

Politisk flertal flytter uddannelser fra byerne og ud i landet.

Den nye aftale betyder blandt andet, at man fremover vil kunne læse til arkitekt i Kalundborg og dyrlære i Foulum i Viborg kommune. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Der bliver snart muligt at søge ind på en uddannelse flere steder uden for landets største byer.

For Regeringen, Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne er nemlig blevet enige om en plan, der skal rykke en lang række videregående uddannelser fra byerne og ud i landet frem mod 2030.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

41 uddannelsesinitiativer på tværs af landet får i alt 805 millioner kroner i ekstraordinære etableringsmidler.

Det skal nemlig være muligt for unge i hele landet at tage en uddannelse, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S).

- Vi skal sørge for gode muligheder for unge til gavn for dem selv, men også borgere, virksomheder og lokalsamfundet, siger ministeren.

Frem mod 2030 vil lidt over seks procent færre studerende blive optaget på de videregående uddannelser i de fire største byer. Ifølge uddannelses- og forskningsministeren vil aftalen på den måde sikre, at færre uddannelser udenfor byerne lukker.

- Vi ser også ind i årrække, hvor ungdomsårgangene bliver markant mindre, og det vil betyde, at der vil ske lukning af uddannelsestulbud i nogle dele af Danmark. Det skal vi undgå, siger Jesper Petersen.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) er tilfreds med den nye aftale. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Overordnet er aftalen faldet i god jord hos Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Grundlæggende er jeg glad for, at der endelig er landet en aftale, hvor et politisk flertal har givet hinanden hånden på 41 uddannelser, som nu bliver til virkelighed rundt om i landet. Uddannelserne vil utvivlsomt komme til at gøre en stor forskel lokalt, siger han.

Jubel i Hjørring

Helt konkret betyder aftalen blandt andet, at man i de kommende år vil kunne uddanne sig til dyrlæge i Foulum, datamatiker i Tønder, lærer i Svendborg, arkitekt i Kalundborg og socialrådgiver i Hjørring.

Og det er noget, man glæder sig over på Professionshøjskolen UCN i Hjørring.

- Jeg synes, at det er fantastisk, at vi får to nye uddannelser i Hjørring. Det er med til at styrke Hjørring som uddannelsesby og det arbejdemarked, vi har heroppe i det nordjyske, siger Kristina Kristoffersen, som er rektor på uddannelsesstedet.

Alligevel er rektoren også bekymret for, om unge rent faktisk vil vælge studieliv i Hjørring fremfor et i de større byer.

- Vi kan se, at de unge mennesker søger ind til de store byer. Her i Nordjylland søger de unge ind til Aalborg, så vi vil gøre, hvad vi kan for at få de unge til at søge til Hjørring, hvor vi har gode campus og studieliv, siger Kristina Kristoffersen.

- Jeg synes, det er fantastisk, at vi får to nye uddannelser i Hjørring, siger Kristina Kristoffersen, der er rektor på Professionshøjskolen UCN i Hjørring. (Foto: (C) DR Nyheder)

Kvaliteten daler ikke

Planerne om udflytning af uddannelser har mødt modstand fra universiteterne, der er bange for, at kvaliteten af uddannelserne og forskningsmiljøerne bliver forringet. Det forsikrer uddannelses- og forskningsministeren dog ikke kommer til at ske.

- Vi understøtter det her med økonomi på en måde, der gør, at man kan have en god kvalitet af uddannelse og forskning. Vi ender med et resultat, hvor vi både kan sige, at vi fortsat har stærke universiteter i de største byer og fæere muligheder på tværs af landet, siger Jesper Petersen.

Planen var, at der skulle laves en selvstændig tandlægeuddannelse i Hjørring. Men da det har vist sig at blive markant dyrere end forventet, har partierne bag aftalen valgt at prioritere 165 millioner kroner til at uddanne flere tandlæger på de eksisterende tandlægeuddannelser.

Utilfredshed hos støttepartier

Oprindeligt var der lagt op til, at 10 procent af uddannelsespladserne ville forsvinde i de fire universitetsbyer.

Det tal er nu landet på 6,4 procent.

Det er uddannelsesordfører Astrid Carøe (SF) godt tilfreds med.

- I stedet er vi landet på omkring 6 procent, som betyder markant færre nedskaleringer, men fortsat flere nye uddannelser tæt på unge udenfor storbyerne.

Ligeså glade er De Radikale dog ikke. Partiet er ikke med i aftalen, fordi de mener, at partierne bag aftalen ikke set på kvaliteten af uddannelsen, men udelukkende på, hvor den ligger. - Man lukker tusindvis af uddannelsespladser, udelukkende fordi man ikke kan lide, at de ligger i en af de fire største byer, siger partiets uddannelsesordfører Katrine Robsøe.

- Bare fordi man havde en rigtig stor lort før sommerferien - og så nu har gjort den en lille smule mindre - så er det jo stadig en lort. Uanset hvor pænt du pakker den ind.